barna átlátszó pohár fehér terítőn, körülötte barack és kenyér
Fotó: Unsplash

Komoly változások a világ leghíresebb édes boránál

Château d’Yquem 2019-es évjáratának megjelenése irányváltást jelent a világ leghíresebb édes bora számára.


A franciaországi Sauternes-ben működő Château d’Yquem pincészet készíti a világ leghíresebb természetes édes borait. Akárcsak Tokaj, a francia borvidék is olyan egyedülálló mikroklímával rendelkezik, ami kedvező feltételeket teremt a Botrytis nemes rothadásához.

Az utóbbi éveknek az egészséges táplálkozást zászlójukra tűző mozgalmai nem kedveznek a magas cukortartalmú borokat előállító pincészeteknek, ezért az Yquemnél is sokat dolgoznak azon, hogy ezeket a hatásokat ellensúlyozzák.

A hangsúlyt ezek után arra helyezik, hogy a boraikat az emberek fiatalabban és poharazva fogyasszák – ennek érdekében a világ 35 vezető éttermében indították el promóciójukat. A koncepció a hongkongi Four Seasons Hotelben található Caprice-ban kipróbált kezdeményezés kiterjesztését foglalja magában. Mathieu Jullien marketing- és kereskedelmi igazgató szerint olyan sikeres volt a pohárral kínált édes bor, hogy 2-3 hetente egy imperial (hatliteres palack) fogyott el.

barna boros\u00fcveg fel\u00fcln\u00e9zetb\u0151l

Fotó: pixabay.com


Az árak 50-80 euró között mozognak a szokásos kóstolómennyiség esetében. Mindeközben a francia csúcsborászatnál próbálnak a desszertbor kategóriából is kitörni, és inkább aperitifként vagy főétel mellé szolgálják fel a nagy presztízsű bort. A 2019-es évjárat talán éppen azt az ideális stílust kínálja, amivel ez az új megközelítés elkezdődhet: illatos és élénk, szokatlanul magas (45%) sauvignon blanc házasítási aránnyal.

„Ez az első alkalom, hogy ilyen házasításunk van” – mondja Sandrine Garbay, az Yquem pincemestere. „A sauvignon blanc több savasságot és frissességet hoz, így segít a sémillon kiegyensúlyozásában.”

Eközben a pince organikus átállása is folyamatban van, a tervek szerint 2023-ra a teljes területet sikerül természetközeli módon megművelni, részben a biodinamika elvei szerint.