
Komoly változások a világ leghíresebb édes boránál
Château d’Yquem 2019-es évjáratának megjelenése irányváltást jelent a világ leghíresebb édes bora számára.
A franciaországi Sauternes-ben működő Château d’Yquem pincészet készíti a világ leghíresebb természetes édes borait. Akárcsak Tokaj, a francia borvidék is olyan egyedülálló mikroklímával rendelkezik, ami kedvező feltételeket teremt a Botrytis nemes rothadásához.
Az utóbbi éveknek az egészséges táplálkozást zászlójukra tűző mozgalmai nem kedveznek a magas cukortartalmú borokat előállító pincészeteknek, ezért az Yquemnél is sokat dolgoznak azon, hogy ezeket a hatásokat ellensúlyozzák.
Olvasd el ezt is! Gasztrolegek: miért a tokaji aszú a világ legdrágábban előállított bora?
A hangsúlyt ezek után arra helyezik, hogy a boraikat az emberek fiatalabban és poharazva fogyasszák – ennek érdekében a világ 35 vezető éttermében indították el promóciójukat. A koncepció a hongkongi Four Seasons Hotelben található Caprice-ban kipróbált kezdeményezés kiterjesztését foglalja magában. Mathieu Jullien marketing- és kereskedelmi igazgató szerint olyan sikeres volt a pohárral kínált édes bor, hogy 2-3 hetente egy imperial (hatliteres palack) fogyott el.
Fotó: pixabay.com
Az árak 50-80 euró között mozognak a szokásos kóstolómennyiség esetében. Mindeközben a francia csúcsborászatnál próbálnak a desszertbor kategóriából is kitörni, és inkább aperitifként vagy főétel mellé szolgálják fel a nagy presztízsű bort. A 2019-es évjárat talán éppen azt az ideális stílust kínálja, amivel ez az új megközelítés elkezdődhet: illatos és élénk, szokatlanul magas (45%) sauvignon blanc házasítási aránnyal.
„Ez az első alkalom, hogy ilyen házasításunk van” – mondja Sandrine Garbay, az Yquem pincemestere. „A sauvignon blanc több savasságot és frissességet hoz, így segít a sémillon kiegyensúlyozásában.”
Eközben a pince organikus átállása is folyamatban van, a tervek szerint 2023-ra a teljes területet sikerül természetközeli módon megművelni, részben a biodinamika elvei szerint.