sárga emojik és játékautók

Nagy áttörés előtt a világ borágazata

30 éve hiányzó emojit kellene bevezetniük a döntéshozóknak – állítják a minden eddiginél komolyabb lobbitevékenység elindítói.


Többször indult már kezdeményezés azzal kapcsolatban, hogy növekedjen a chatekben, posztokban használható emojik száma. Az egyik legkitartóbb szakma az ügyben a borászoké, ők évek óta küzdenek azért, hogy a pohár vörösbor, valamint a pezsgősüveg mellett a pohár fehérbor is legyen a választható emojik között.

Ezúttal az új-zélandi pincészetek álltak össze és indítottak petíciót az illetékes Unicode Consotriumnak – olvasható a thedrinksbusiness.com cikkében. „Úgy gondoljuk, reflektorfénybe állítani a magas minőségű új-zélandi borokat a fehérboros emoji, ami amúgy szerintünk egy több évtizedes tartozás törlesztése is lenne a digitális készülékek használói felé” – mondta az új-zélandi kezdeményezést vezető Charlotte Read.

fekete p\u00f3l\u00f3s f\u00e9rfi mobiltelefont fog a kez\u00e9ben

Vörösbor már régóta van

Fotó: Jonas Leupe / Unsplash


Legutóbb 2019-ben egy kaliforniai borászat indított hasonló mozgalmat a fehérboros emoji bevezetése érdekében, 19 oldalas beadványuk akkor nem ért célt. Mindazonáltal a döntéshozók 3 évvel ezelőtt nem zárkóztak el a bővítés lehetőségétől, ezen bátorodtak most fel az új-zélandiak.

Elszántságuk érthető: a világpiacra exportált boraik 93 százaléka fehér, nem jönne nekik rosszul, ha az hozzájuk kötnék a fehérboros emojik bevezetésének sikerét.

Legutóbb egyébként 2021. szeptemberében bővített az Unicode Consortium, akkor 37 új szimbólum került be a készletbe. Az új-zélandiak petíciójához májusig lehet csatlakozni, utána adják be a hivatalos kérvényt a szervezethez.