egy fehér pulcsis barnahajú lány

5 tárgy otthon, amiről soha nem gondolnád, de koszosabb, mint a WC-ülőke

Nem gondoltuk volna, hogy ennyiféle dolog lehet koszosabb, mint a WC-ülőke. Csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Felmerülhet benned a kérdés, miért lett vajon a WC-ülőke a szennyeződések választott mértékegysége? A válasz egyszerű. Gondolj csak bele, hogy a vécét és környékét milyen erős tisztítószerekkel szoktad takarítani. A gyakori takarítás miatt pedig a baktériumok egyáltalán nem "szeretik" az illemhelyet. Akadnak azonban olyan tárgyak a lakásban, ami tökéletes helyként szolgál a káros mikroorganizmusoknak.

1. A konyhai szivacsok

s\u00e1rga szivacs

Fotó: Pille R. Priske / Unsplash


A konyhában használt szivacsok sokkal szennyezettebbek, mint a WC-ülőke.

Egy német kutatás megállapította, hogy a nedves tisztító szivacs tökéletes élőhely a mikroorganizmusok számára. Egy átlagos mosogatószivacs felületén és rejtett zegzugaiban 362 különböző baktérium található. A vizsgált szivacsokon a baktériumok sűrűsége elérte a négyzetcentiméterenkénti 45 milliárdot. Ha a te konyhai szivacsod is látott már szebb napokat, akkor itt az ideje, hogy lecseréld - ajénlja a lifehacker.

2. A kávéfőző

ez\u00fcst sz\u00edn\u0171 k\u00e1v\u00e9f\u0151z\u0151, vizes \u00fcvegek

Fotó: Mineragua Sparkling Water / Unsplash


A kávéfőző üveg kiöntője valószínűleg rendben van, hiszen forrásban lévő víz szokott benne lenni. A víztartály mögötti rész ellenben már sok piszkot, vagy akár penészt rejthet. Ezt az idevágó kutatások is alátámasztják, a kávégép állítólag kétszer olyan piszkos, mint a WC-ülőke...

3. A vágódeszka

f\u00e1b\u00f3l k\u00e9sz\u00fclt v\u00e1g\u00f3deszka

Fotó: Brian Wangenheim / Unsplash


Ha a listáról csak egy dolgot fogsz azonnal kidobni vagy alaposan letisztítani, akkor az a vágódeszka legyen.

A piszkos deszkától ugyanis meg is betegedhetsz. Egy amerikai kutatás megállapította, hogy egy konyhai vágódeszkán 200-szor több baktérium található, mint egy WC-ülőkén. Mindez nem véletlen, hiszen többek között nyer húst is vágsz rajta. A csirkéből származó szalmonella például kellemetlen megbetegedéshez vezet.

4. A számítógép billentyűzete

feh\u00e9r billenty\u0171zet

Fotó: Sergi Kabrera / Unsplash


Több kutatás megerősített, hogy egy laptop vagy számítógép billentyűzetén 400-szor több baktérium található, mint egy átlagos WC-ülőkén. Gondolj csak bele, hogy mennyi morzsa hullik a billentyűk közé, nem beszélve arról, hogy az ujjaidról is egy csomó piszok kerül rájuk. Érdemes tehát mindennap letisztítanod a billentyűzetet, illetve használata után, evés előtt kezet mosnod.

5. A mobiltelefonod

egy fekete p\u00f3l\u00f3s ember telefonozik

Fotó: Jonas Leupe / Unsplash


Sajnos van egy újabb rossz hírünk a számodra. Az okostelefonod 10-szer koszosabb, mint a WC-ülőke. A mobilon található baktériumok nagy része az ujjaidról és az arcodról kerülnek oda (például mert a buszon kapaszkodás után is nyomogatod). Ezeknek a mikroorganizmusoknak a többsége nem káros, bár az influenza szezonban ez már nem feltétlenül igaz, különösen akkor, ha odaadod a telefonodat másoknak is.