zöld tea csészében
Fotó: Laark Boschoff / unsplash

Kiderült, hogy a zöld tea csökkenti a vércukorszintet

Kimutatták, hogy a zöld tea kivonat négy héten át történő fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és javítja a bélrendszer egészségét.A ScienceDaily szerint ez az első tanulmány, ami azt vizsgálja, hogy a metabolikus szindróma egészségügyi kockázatait csökkenthetik a zöld tea gyulladáscsökkentő hatásai.

A zöld tea nagyobb mértékű fogyasztása jó koleszterin-, glükóz- és trigliceridszintekkel jár együtt, de eddig egyetlen tanulmány sem hozta összefüggésbe a bélben kifejtett előnyeit ezekkel az egészségügyi tényezőkkel. Kiderült, hogy egy hónapon belül képesek vagyunk csökkenteni a vércukorszintet mind a metabolikus szindrómában szenvedő, mind az egészséges embereknél, és úgy tűnik, hogy a vércukorszint csökkenése összefügg a szivárgó bélrendszer és a bélgyulladás csökkenésével

− mondta Richard Bruno, a tanulmány vezető szerzője, az Ohio Állami Egyetem humán táplálkozástudományi professzora.


Összefüggés a metabolikus szindróma és más egészségügyi problémák között

A metabolikus szindrómában szenvedő embereknél öt olyan tényező közül legalább hármat diagnosztizálnak, amelyek növelik a szívbetegségek, a cukorbetegség és más egészségügyi problémák kockázatát -- a felesleges hasi zsír, a magas vérnyomás, az alacsony HDL (jó) koleszterinszint, valamint az éhgyomri vércukorszint és a trigliceridek, a vérben lévő zsírtípus magas szintje.

Ezek a metabolikus szindrómát alkotó kockázati tényezők gyakran csak kis mértékben változnak, és nem igényelnek gyógyszeres kezelést, de még így is nagy kockázatot jelentenek az egészségre nézve. A legtöbb orvos kezdetben ezért fogyást és testmozgást javasol.

A vizsgálat

z\u00f6ld tea kert

Fotó: Vivek Kumar / unsplash

A vizsgálat negyven résztvevője − 21 metabolikus szindrómában szenvedő és 19 egészséges felnőtt − 28 napon át fogyasztott egy gumicukrot, amely a katechineknek nevezett gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag zöld tea kivonatot tartalmazott. A napi adag öt csésze zöld teának felelt meg. Majd minden résztvevő további 28 napig placebót szedett, a kezelések között pedig egy hónapig semmilyen kiegészítőt nem szedtek.

Az eredmények azt mutatták, hogy az éhgyomri vércukorszint minden résztvevőnél jelentősen alacsonyabb volt a zöldtea-kivonat szedése után, mint a placebo szedése után. A zöldtea-kezelés hatására valamennyi résztvevőnél csökkent bélgyulladás, és a résztvevők vékonybél áteresztőképessége is. A bél áteresztőképessége lehetővé teszi a bélbaktériumok és a hozzájuk kapcsolódó toxikus vegyületek bejutását a véráramba, ami krónikus gyulladáshoz vezethet.

További kutatások szükségesek

Tehát lehetséges, hogy a zöld tea részben a bélrendszer szintjén hat, és enyhíti a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát, vagy visszafordítja azt. Bruno laboratóriuma további elemzéseket végez a vizsgálatban résztvevők bélrendszerének mikrobiális közösségeiről és a baktériumokkal kapcsolatos toxinok szintjéről a vérükben.