Év Bortermelője 2022: íme az idei 5 jelölt

2022. október 30.

Az „Év Bortermelője 2022” cím öt jelöltje között két új borász is található az egy évvel korábbi listához képest.

Az év végéhez közeledve a borász szakma és a magyar bor iránt érdeklődő közönség egyaránt nagy izgalommal várja, hogy kiderüljön, ki nyeri el Magyarország legrangosabb borászati elismerését, az „Év Bortermelője” címet 2022-ben. Nemrég lezárult a díj jelölési szakasza, ahol közel 850 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és séf véleményének összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdette azt az öt legtöbb szavazatot kapott termelőt, akik esélyesek a végső győzelemre.

A tavalyi évben a cím történetében másodszor borászhölgy kapta az elismerést. 2021-ben Nyúlné dr. Pühra Beáta az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza nyert.

Az idei évben is személyesen ünnepelhetünk a jelöltekkel, valamint boraikkal a Borest a Bor Akadémián rendezvényen, november 10-én a Pesti Vigadóban. A kóstolót a borászok bemutatkozása előzi meg, valamint a borokhoz és az alkalomhoz illő büfévacsorával is kedveskednek a szervezők. A hangulatról a Magyar Művészeti Akadémia művészei gondoskodnak.

Az est házigazdája: Miklósa Erika operaénekesnő, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja.

A győztes kilétére december 8-án, sajtótájékoztató keretében derül fény, amikor is összesítésre kerülnek a Magyar Bor Akadémia tagjainak szavazatai.

Az idei jelöltek abc sorrendben a következők:

  • Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
  • Günzer Tamás (Villányi borvidék)
  • Lamport József (Thummerer Pince, Egri borvidék)
  • Liptai Zsolt (Pannonalmi Főapátság Pincészete, Pannonhalmi borvidék)
  • Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

A november 10-i Borest a Bor Akadémián rendezvényre jegyek az erre az alkalomra létrehozott elektronikus igénylőlapon rendelhetők.

Címlapfotó: Magyar Bor Akadémia