Loading Events

Vince Gála 2023

2023. november 18. - 15:00 - 22:00

 Vince Gála 2023 beszámoló

 

November 18-án ismét borospoharak csilingelésével töltöttük meg a Szépművészeti Múzeum varázslatos csarnokait.

A teltházas rendezvényre már a délutáni, napsütésben úszó nyitást követően megérkeztek a legelszántabb borkedvelők, akik az egésznapos borünnepen kóstolhatták végig a Vince-díjra jelölt borászok tételeit, ízlelhették meg a magyar csúcsgasztronómia ételkölteményeit és vehettek részt privát Renoir-tárlatvezetésen és kiscsoportos, szakmai mesterkurzusokon.

 

A Vince-díjak átadása

Az est fénypontja idén is a Vince-díjak átadási ceremóniája volt, ahol a 007-es ügynök hangja, Kautzky Armand konferálta fel a 22 borkategória Vince-díjas győzteseit, valamint a további szakmai díjak, a Dr. Rohály Gábor Emlékdíj és a Vince Életműdíj kitüntettjeit. A díjjal elismert borászok és szakemberek Ertl Flórával, a Vince márkaigazgatójával és Geri Ádámmal, a vince.hu felelős szerkesztőjével rázhattak kezet a Vince Gála színpadán.

 

A teljes díjazotti lista itt érhető el: https://vince.hu/kortyok/vince-dij-2023-dijazottak/

 

A 22 borkategóra díjazottjain kívül az idei évben a sommelier szakma is reflektorfénybe került, így „A legjobb borlappal rendelkező étterem” kategória három döntősét is színpadra szólítottuk: A Bronz minősítést elnyerő TATI Farm to Table (Magyar Beni) mellett az Ezüst fokozatú Felix Kitchen&Bar (Czinki Tamás) és az Arany minősítésű Platán Gourmet Restaurant (Kiss Ferenc) is átvehette a méltón megérdemelt Vince-díjat.

 

„A legjobb borbár” kategória címét ezúttal az egész évben pezsgő, a borpárbajokról és kivételes vendégszeretetéről is ismert Kóstolom Borbár (Pintér Zsolt) csapata vehette át, míg a Solid Budapest Ezüst fokozatot (Császár Attila) és a DROP SHOP (Kropf András) Bronz fokozatot.

 

A legjobb borospalack címkéért” vívott versenyben a Kreinbacher legújabb, tradícionális eljárással készült prestige cuvée tétele, az Égoiste (Bor Judit) vitte a prímet, Dóka Éva Ezüst minősítésű Előjáték (Dóka Éva) és a Bronz minősítést kiérdemlő Streit-Zagonyi: The Union (Streit György) címkéinek társaságában.

 

Megható pillanatokból sem volt hiány: a tavalyi évben alapított „Dr. Rohály Gábor Emlékdíj” átadásakor Kautzky Armand olvasta fel Mészáros Gabriella megható üzenetét, melyben felkérte az elhunyt férje után elevezett emlékdíjjal elismert Alkonyi Lászlót, hogy a viszontagságok ellenére is írjon tovább, neveljen tovább:

Részlet a levélből: „Az ő olvasatában a bor kínálja mindazt, amit a Kárpát-medence elmúlt évszázadai hordoztak magukkal és őriztek – több-kevesebb sikerrel. A nyomokban még fellelhető emberarcú présházakban beszélgető öregeket, a must bódító édességét és a békét, ami ezeken a helyeken néha napján megbújik. Ami nevelte és alakította a bortermelőket és fogyasztókat több száz éven keresztül. Ha képesek leszünk ezt az örökséget megőrizni, alakíthatja a jövőben is újabb generációk életét, életlátását is. Ezért e helyről is kérem Alkonyi Lászlót, ne hagyja abba. Írjon tovább, neveljen tovább. Kívánok hozzá nyitott és értő füleket. Válassza továbbra is a szűk kaput és a keskeny utat.”

Alkonyi Pince

 

Az idei Vince Gála újdonsága a „Feltörekvő határon túli borászat” címe volt, amelyet egy olyan felvidéki borászat érdemelt ki, akikről keveset hallani Budapesten. Alázatos, szorgalmas és minőségi munkájuk gyümölcseként szakmai csapatunk a Fyrmonia Organic Winerynek (Bauer Ildikó) ítélte oda ezt a rangos kitüntetést, akik 2024-ben a Vince Borműhely keretein belül bemutathatják tételeiket a fővárosi borfogyasztók számára is.

 

Az est záróakkordja a Vince Életműdíj átadása volt, amelyet a tavalyi év díjazottja, Szepsy István után egy csöndes Somlói legendának ítéltünk oda: egy olyan borásznak, aki ritkán szerepel a reflektorfényben, aki 70 éves korán túl is rendületlenül szüretel, dolgozik és szállítja a kiváló minőségű traminiket, olaszrizlingeket a somlói borok szerelmeseinek. Példamutató, értékteremtő, kivételes munkájával kivívta a szakma legmélyebb megbecsülését és a jövő generációk számára iránytűként mutatja a kijelölt utat a hazai borvilágban. 2023-ban a Vince Életműdíját Györgykovács Imre, somlói borász érdemelte ki.

Imre bácsi, szeretettel kívánunk jó egészséget, örömteli munkát. Fogadja őszinte gratulációnkat a hazai borvilág nevében!

 

Köszönjük szépen, hogy velünk voltatok az idei Vince Gálán, a haza borkedvelők örömünnepén! Bízunk benne, hogy mindenki felejthetetlen élményekkel távozott szombat este.

 

Szeretettel várunk benneteket 2024-ben! Folytatás következik!