13 utolsó pillanatos karácsonyi ajándék ötlet

2022. december 19.

Egy csokor jó karácsonyi ajándék ötlet valódi szakemberektől. Szerencsére még mindegyik beszerezhető.

A megújult Vincére az év minden szakában lehet számítani. Ezúttal a szerkesztőség tagjaitól és az újságíróktól jön 13 remek karácsonyi ajándék ötlet. Még nem késő beszerezni akármelyiket a felsorolt élmények, tárgyak közül!

Mosolygós történetek – Ripka Gergely borszakíró, TOKAJKALAUZ / TOKAJGUIDE / TOKAJMAGIC

Ha tél, akkor bekuckózós olvasás – és szerzőként én is rendületlenül hiszek a könyvformátumban! Ezért most egy távoli, de annál csinosabb könyvesboltot javasolnék Hegyalja rejtett kincsei közül. Aki Sátoraljaújhelyen jár, okvetlenül ejtse útba a(z egyébként szintén csodaszép) Levéltárral szemközti Rongykutya Könyvesboltot, ahol a tulajdonos, Alíz nem csak szuper könyveket, de kávét és mosolygós történeteket is fog tudni mesélni e bájos enteriőrben.

Rongykutya Könyvesbolt, Sátoraljaújhely, Kossuth tér 14.

Tányérra a természettel! – Megyeri Sára borszakíró, Borjour-szervező, mániákus gizgaz-kóstoló, Dzsindzsa CEO&Founder

Végre eljött az ideje, hogy kibontsuk azokat a kincseket, amiket egész évben ünnepi alkalmakra tartogattunk – legyen az egy lekvár vagy egy fűszer. (A bor nem ér: arra egész évben csak az alkalmakat keressük.) A vadon termett dolgok értékét a ritkaságuk adja meg: szigorúan magunk gyűjtve gyakorlatilag ingyen vannak – de éppen ezért a legértékesebbek. Ha rendes mókusok voltunk és akad még egy kis saját kezűleg szedett kakukkfű, néhány szárított vargánya, akkor építsük köréjük a karácsonyi menüt! Ha nincs, vagy épp a medvehagyma-kaviár hiányozna az előétel pimpeléséhez, a kökénylekvár a nagy húsokhoz, a kakukkfűszirup a desszerthez vagy a friss boróka a gin-tonichoz, akkor még pont be lehet szerezni a Dzsindzsa-termékek közül!

www.facebook.com/dzsindzsatermekek

Egy tábla csoki mindig öröm és élmény – Kielmayer Kristian DipWSET

A bean-to-bar csokoládék világa rendkívül izgalmas. A termőterület jellegzetességei csodálatosan tükröződnek az ízvilágban és az összetevőket is egyszerűen megértjük a hátcímkét szemlélve; nem mellesleg a fenntarthatóságért is teszünk azáltal, hogy a készítő közvetlen a termelőtől szerzi be az alapanyagot. Nagyszerű kísérletezési lehetőségeket adnak ezek a csokoládék borral, párlattal, de akár specialty kávéval párosítva (ünnepi családi játék is lehet belőle:, kinek melyik párosítás a kedvence?).

Remek készítők léteznek szerte a világon, így Magyarországon is – érdemes tőlük ajándékot választanunk az ünnepi csomagba.

Naptárt a sörínyenceknek! – Knap Gábor, a Beerporn.hu alapító-főszerkesztője

A Knap Gábor által vezetett Beerporn.hu sörmagazin munkatársai Budapest lepukkant ipartelepein készítettek különleges hangulatú fotókat a világ legizgalmasabb sörtípusairól, amelyekből havonta mutat be egyet-egyet 2023-as sörnaptáruk. Az exkluzív megjelenésű kalendárium a 12 sörfajta történetén túl bemutatja a világ sörünnepeit; azok pedig, akik ezt az ajándékot választják, jövőre havonta egy személyre szabott hírlevélben is értesülhetnek az aktuális sörös rendezvényekről, trendekről és kóstolnivalókról is! 

beerporn.hu

„The spirit carries on” – Tamás Gábor DipWSET, pálinkamester (Szigetköz Lelke, Master’s)

Párlatkészítőként jelentősége van annak, hogy a spirit kifejezés egyaránt jelenti az általunk készített párlatokat és az emberi lelket, ahol a jellemvonások és az érzelmek laknak. Érzelmileg gazdag, ugyanakkor nehéz és megterhelő év áll mögöttünk, és az ünnepi forgatagban vagy éppen az elmélyülésben méltó útitársunk lehet egy olyan párlat, amelynek minden cseppje a spirituális igényesség és sokszínűség lenyomata.

masterspalinka.com

Az aszú mindent beragyog – Németi Sándor borszakíró

„Ha tokajit iszunk, meg kell győződnünk, hogy van Gondviselés felettünk, mert annyi gyönyört, mint ez az ital, csak egy végtelen jóságú Isten nyújthat.” – írta Voltaire. Kívánom, hogy ez a csoda, amit aszúnak nevezünk, egyre többször ragyogja be a hétköznapjainkat, és varázsoljon szívünkbe szeretetet és megértést – nem csak ünnepekkor.   

wineartculture.hu  

Mélység, ünnepi magasságban – Lesovics István színész, író, borszakíró

Ha járt már ott, s ha nem; ha gondolt már rá, s ha nem; ha eltűnődött már önnön léte lényegén, s ha nem: aki teheti, töltsön időt a karácsonyi ünnepkör meghitt időszaka folyamán Róma városában, benne is a Vatikánban, s üljön le a Szent Péter-Bazilika lépcsőire a szerelmével két csengő pohár és egy palack aszú kíséretében. Miközben az örök város feletti égboltot nézve ízlelgetik a fenséges italt, gondoljanak igazán a szeretetre, csakis a szeretetre!

Jót tenni és jót enni – Kalmár Borbála, a Vince Magazin szerkesztője

A lakóhelyemen, Diósdon, van egy kis bolt, ahol a tulajdonos házaspár csupa termelői portékát kínál, a tejtől egészen a húsig, vagy a szarvasgombás kolbásztól a fenséges francia sajtokig; ráadásként pedig közösséget építenek. Szeretettel ajánlom Ínyenc Kredencet akár karácsonyi nagybevásárlás, akár ajándékkeresés legyen a listán: az Ínyenc Kredenc biztosan jó választás, ráadásként pedig ott a tudat, hogy segítünk egy kisvállalkozásnak talpon maradni.

Ínyenc Kredenc, Diósd, Szabadság u. 85.

Menjük a jégre! – Németh Erika, a Vince tesztek szervezője

Talán a nosztalgia miatt, de nekem a város legkedvesebb helye a Városligeti Műjégpálya. Amikor picik voltak a gyerekek, közösen tanultunk korcsolyázni, jó sok vicces eséssel tarkítva. Ez a karácsonyi szünet állandó programja, és a legjobb nagy társasággal menni. A forralt bort viszont ma már otthon készítjük, illatos fehérből szeretjük sok szegfűszeggel, fahéjjal, pici ánizzsal, és még több narancskarikával.  A jeges sport után pedig az a kis cukor is belefér.

mujegpalya.hu

Nincsen karácsony társasjátékozás nélkül! – Geri Ádám, a vince.hu felelős szerkesztője

A Viticulture (Esszenciális Kiadás) társassal ráadásul a bor élvezetéről sem kell lemondani. A játék nagy erőssége, hogy miközben nem igényel semmiféle szakmai előképzettséget, nagyszerűen visszaadja a borászkodás hangulatát. Dűlőket adunk-veszünk, különböző képességű munkásokat alkalmazunk, szüretelünk, a termés fényében döntünk a készítendő borokról, végül pedig megrendeléseket teljesítünk. 3-4 fővel ideális, nem gyakorlott társasozóknak kell 1-2 játék, amíg belerázódnak. Utána viszont pazar élményt nyújt!

A boldogság receptje – Ertl Flóra, a Vince vezetője

Kedvenc szívmelengetőm: kotyogós kávéfőző aljába fele-fele mennyiségben öntünk szója- és kókusztejet, beledobunk egy narancshéjat, fahéjrudat, 3 szegfűszeget, csillagánizst, 2 teáskanálnyi barnacukrot. A szűrőbe pedig kávé helyett 3-4 evőkanál szálas fekete teát halmozunk, majd feltesszük forrni. A főzetet üvegpohárban szervírozzuk, jó minőségű étcsokidarabokat keverünk bele, esetleg 1 teáskanál holland kakaóport. Garantálom, hogy tökéletes társa lesz a kandalló előtti kuckózásnak!

Stresszmentes ünnep – Szépfy-Gőgh Csilla, a Vince Magazin kiemelt borászati kapcsolattartója

Nálunk a karácsonyi készülődés sütés, főzés már novemberben elkezdődik. Szeretünk kézműveskedni, mézeskalácsot és adventi koszorút készíteni a gyerekekkel, az adventi időszak csúcspontja pedig december 23-án a karácsonyfa közös díszítése. Közben karácsonyi zenét hallgatunk, az ünnepre hangolódunk és egy jó hazai pezsgőt vagy champagne-t kortyolunk. Ezek a meghitt pillanatok közelebb hozzák a család tagjait. 24-én délelőtt minden évben kirándulunk közösen a közeli erdőben: számunkra kiemelkedően fontos, hogy stresszmentes, és ténylegesen békés legyen ez az ünnep.

Macskarácsony – Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője

Két befogadott macska boldog gazdájaként nem kívánhatok mást, mint szerető, gondos családot és elégedett dorombolásban bővelkedő kilenc életet minden menhelyi cicának!

Címlapfotó: Roberto Nickson / Unsplash