A legrégebbi gyógynövényünk, ingyen van, finom is, mégsem esszük
Nagyon gazdag vitaminokban, tele van rostokkal, naponta két kilogrammig ingyen van.
A szeder (Rubus fruticosus) már az ókorban is ismert volt gyógynövényként. Plinius az ókorban bél- és szájüregi gyulladásokra ajánlotta, Dioszkoridész pedig torokgyulladásra. Szent Hildegárd a 12. században aranyeres fájdalom és vérzés csillapítására használta. A szeder népi hiedelmekben is szerepel, mint védő és férfierőt növelő növény.
A szeder (Rubus) a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség, amelynek gyümölcse nagyon népszerű és egészséges. Több mint 2000 fajtája létezik Európában – olvasható az agroinform.hu oldalon. Mint írják, mivel kúszónövény, akár 3 méter magasra is képes megnőni. Népies magyar nevei: a szederje, a szedernye, a fekete málna. Több mint 2000 európai faja létezik. A fekete szeder, gyakori gyümölcs a magyar erdőkben. A hamvas szeder az ártéri erdők jellemző szederfaja, a földi szeder a hegy- és dombvidéki erdőket kedveli. A parkerdők területén a legalapvetőbb szabályok betartásával szabadon szedhető. Gyümölcsökre, gyógynövényekre, vagy a gombákra egyaránt vonatkozik, hogy csak személyes fogyasztásra gyűjthetők, naponta és fejenként legfeljebb két kilogramm mennyiségben. Általában augusztus elejétől szeptember végéig érik
A szeder egészségre gyakorolt hatásai
- nagyon gazdag vitaminokban- (C, B1, B6), és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink) – ezáltal erősíti az immunrendszert
- a magas növényi rost-, és pektin-tartalma segíti az emésztési folyamatokat, gyorsan telít (ez diéta esetén nagyon hasznos), csökkenti a koleszterinszintet
- hasmenés kezeléséhez használható, amit a magas tannintartalma magyaráz
- védi a hajszálereket
- baktériumölő hatása miatt segít a húgyúti fertőzések leküzdésében
- gyógyítja a köszvényt
- magas antocián, és flavonoid- tartalma megakadályozhatja a daganatos megbetegedések kialakulását, lassítja a már meglévő sejtburjánzások növekedését
- csökkenti a vérnyomást
- kiváló vashiányos anémia kiegészítő kezelésére
- gyulladásgátló
- véd a csontritkulás ellen
A szeder nyersen fogyasztva a leghatásosabb, de készíthetünk belőle dzsemet, lekvárt, szörpöt, gyümölcszselét, befőttet is, illetve mélyhűtéssel is eltárolható a téli hónapokra.
Címlapfotó: guibolduc / Unsplash