A világ legjobb C-vitamin forrása, Magyarországon ingyen van, mégsem esszük
10-szer több C-vitamin van benne, mint a narancsban, mégis a narancsot vesszük és esszük inkább.
Minapi cikkében a Hamu és Gyémánt 5 olcsó és természetes C-vitamin forrást gyűjtött össze. Mint írják, sokan a citrusokat azonosítják a magas C-vitamin tartalommal, azonban számos zöldség és gyümölcs megelőzi. A világ legmagasabb fajlagos C-vitamin tartalmú gyümölcse, a csipkebogyó például 8-16-szor meghaladja a narancsét.
A csipkebogyó C-vitamin-tartalma legendás: akár 400–800 mg is lehet 100 gramm szárított termésben. Ez messze meghaladja bármely ismert gyümölcs értékét még akkor is, ha feldolgozás közben valamennyi veszít a hatóanyagból.
A leggyakoribb felhasználási módja a tea, de fontos, hogy nem szabad forrásban lévő vízzel leönteni, mert akkor pont a lényege, a C-vitamin “sérül”.
A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy a csipkebogyó esetében egy vadon termő szupergyümölcsről van szó, vagyis utánajárással mindenki ingyen hozzáférhet.
Címlapfotó: filmplusdigital / Unsplash