Az étel, amit a hagyomány szerint most kell ennünk, különben egész évben éhezni fogunk

2025. november 07.

A magyar konyha egyik igazi klasszikusának novemberben van a szezonja.

A Márton-nap a magyar gasztronómia egyik legkedvesebb és legízletesebb ünnepe – a hagyomány szerint ekkor mindenképpen liba kerül az asztalra, és újbor a pohárba. A hízott libából készített ételek már az első, 2013-ban létrehozott hivatalos hungarikum-listán is szerepeltek, vagyis a legelsők között ismerték el őket nemzeti értékként. De nem csak azért szeretjük a libaételeket, mert hozzátartoznak a hagyományainkhoz. A novemberi napok hűvös estéin jól esik egy tányér forró libaleves vagy egy ropogós comb. Szerencsére idén is több budapesti étterem gondoskodik róla, hogy a libás finomságok rajongói ne maradjanak ízek nélkül a fővárosban.

Szent Márton püspök legendája szerint a szerény szent a libaólban próbált elrejtőzni a pápai küldöttek elől, de a ludak gágogása elárulta – innen ered, hogy ezen a napon libát illik enni. A népi hagyomány úgy tartja: „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik” – így a november nem telhet el libás fogások nélkül. A libából készült ételek – a levesektől és pástétomoktól kezdve a sült combokon és májon át egészen a flódniig – a magyar konyha igazi ünnepi klasszikusai. Idén három budapesti étterem is saját stílusában idézi meg ezt a hagyományt: a Gléda Vendéglő, az N28 Wine&Kitchen és a Zazie Bistro & Bar mind különleges Márton-napi ajánlatokkal várják a vendégeket.

Zazie Bistro & Bar – a város szíve, házias hangulatban

sólet
Fotó: Zazie Bistro & Bar

A Michelin-ajánlott Zazie Bistro & Bar november 10-től egy különleges Márton-napi séfajánlattal várja a vendégeket, amelyben a klasszikus ízek kapnak főszerepet egy kis játékossággal fűszerezve. A menü zsírjában készült hideg libamájjal, házi kenyérrel és zöldségekkel indul, majd tárkonyos libalevessel folytatódik, melybe füstölt libamell és libamáj betét kerül szőlővel és zellerrel, Mindezt szaftos sólet követi, melyben az alapot tépett libacomb, grillezett libamáj, bab, gersli, roppanós zöldségek és tojás adja. Sütőtökös pitével és vaníliafagylalttal záródik Endrész-Nagy Tamás séf ajánlata– tökéletes őszi comfort food-élmény.

Gléda Vendéglő – klasszikus ízek, házias bőség

A II. kerületi Gléda Vendéglő november 5. és 30. között egész hónapban libás táblás ajánlattal várja vendégeit. Az étlapon olyan fogások sorakoznak, amelyek egyszerre idézik a nagymamáink konyháját és a vasárnapi családi ebédek hangulatát. A libaragu leves zúzával igazi lélekmelengető, a vargányás libamell házi csuszával a komfortgasztronómia esszenciája, míg a ropogós libacomb sólettel minden falatjában a hagyomány ízét őrzi. A lakoma méltó lezárását flódni biztosítja és Deli János, Buda vendéglősének körültekintő odafigyelése.

N28 Wine & Kitchen – elegancia, bor és libamáj

A belváros egyik legizgalmasabb borétterme, a Michelin Bib Gourmand díjas N28 a Márton-napi héten, november 10-15. között minden nap tartogat valami libás meglepetést. Az étlapon a tradicionális fogások – mint a sólet vagy a ludaskása – mellett természetesen az elmaradhatatlan libamáj is szerepet kap, a séf napi déli ajánlata pedig minden alkalommal új élményt kínál. Az N28-ban a liba mellé természetesen bor is dukál – a sommelier gondosan válogatott tételei teszik teljessé az ünnepi ízélményt.

Akár a hagyományos ízeket, akár a modern tálalást keresed, az idei Márton-napon garantáltan megtalálod a kedvenc libás fogásodat. Csak egy dolgot ne feledj: foglalj időben asztalt – mert a jó liba mindenhol gyorsan elfogy.

Címlapfotó: Zazie Bistro & Bar