6+1 pékség Budapesten, ahol mennyei croissant kapható

2022. november 21.

Egy jól elkészített croissant minden arcra mosolyt csal, így érdemes elnézni azokba a pékségekbe, ahol ezt a francia eredetű finomságot készítik.

Mitől croissant a croissant?

A 2018-ban „A világ legjobb cukrászává” választott francia pék, Cédric Grolet „Az Opera” című cukrászkönyvében magyarázta el, hogy a croissant különlegessége a papírvékony tésztarétegekben, félhold alakjában és vajas ízében rejlik. Az alábbi budapesti pékségek hűen betartják ezt a „szabályt”. Ha tehát valaki szeretne kipróbálni egy klasszikus croissant műremeket, akkor szerencsére nem kell egészen Párizsig utaznia, hiszen finomabbnál finomabbakat lehet itthon is kóstolni.

1. Chez Matild (1118 Budapest, Ménesi út 82.)

View this post on Instagram

A post shared by Kézműves Pékség (@chezmatild)


2022. novemberében ünnepelte második születésnapját a Chez Matild, aminek a tulajdonosa Stéphane Marret egy kis francia faluból származik. „Stéphane Marret a 90-es évek óta él Budapesten és régóta megfogalmazódott benne a gondolat, hogy visszaadjon egy keveset gyermekkori élményeiből, egy szeletet a francia pékségek világából” – áll a Chez Matild oldalán. Álmát a Gellérthegy szívében helyet kapott kézműves pékségben váltotta valóra, ahol olyan francia klasszikusok készülnek, mint a baguette, croissant vagy a pain au chocolat. Sőt, még apró francia süteményeket (madeleine, canistrelli) is kínálnak. Pékségük ígérete szerint ha valaki ellátogat hozzájuk, akkor nem lesz könnyű a választás, de az biztos, hogy mosolyogva fog távozni.

2. Budai Pékség (1122 Budapest, Maros utca 23-25.)

View this post on Instagram

A post shared by Budai Pékség (@budaipekseg)


A Budai Pékség neve már szinte „egybesült” a friss, kézműves péksüteményekkel. Minden nap bőséges kínálattal várják a korgó gyomrú vendégeket, így senki sem maradhat éhen. Mennyei citromos, pisztáciás, erdei gyümölcsös és sonkás croissant csodáikról egyenesen ódákat zengnek az emberek. Ha valaki még mást is elmajszolna a vajas, belül omlós croissant mellé, humuszt is bátran párosíthat hozzá. A pékség szerint az elsőre furcsának hangzó duó igazi kulináris élményt ad.

A Budai Pékség további sütödéi:
1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 35.
1022 Budapest, Keleti Károly utca 10.
1027 Budapest, Varsányi Irén u. 21.

3. Nor/ma – 1053 Budapest, Kecskeméti u. 11.

View this post on Instagram

A post shared by nor/ma bakery and coffee (@normabudapest)


A Nor/ma egy északi stílusú kézműves pékség, ahol minden akad, ami szem-szájnak ingere. Tulajdonosai, Metz Alexandra és Gerzsenyi András egy olyan sütödét képzeltek el, ahol a klasszikus magyar péksüteményektől kezdve a svéd fahéjas csigákon át egészen a személyes kedvencünkig, a mennyei pisztáciás croissant-ig mindenféle finomság sütőbe kerül. Ha valakinek kedve támad egy hosszabb szünetet tartani, akkor üljön be hozzájuk és kérjen még egy finom kávét is a kiválasztott péksütemény mellé.

A Nor/ma másik sütödéje:
1024 Budapest, Margit körút 75-87.

4. Freyja – the croissant story (1074 Budapest, Szövetség utca 10-12.)

View this post on Instagram

A post shared by Freyja – the croissant story (@freyja_thecroissantstory)

Kacsamájas-körtés és mangós-maracujás-kókuszos croissant. Ezen egyedi gasztroalkotásokról egyetlen hely juthat eszünkbe: a Freyja – the croissant story pékség. Dormán Péter és Markovics Gergely 2019-ben nyitották meg a sütödét, ami manapság rengeteg ember törzshelyének számít. A fiatalos hangulatú Freyja különleges péksüteményei között mindenki talál magának egy gyors reggelinek vagy ebédnek valót. Ha valakinek még van ereje a croissant után mást is kipróbálni, a mennyei szendvicsek közül érdemes választania.

A Freyja – the croissant story másik sütödéje:
1021 Budapest, Vadaskerti utca 1-3.

5. VAJ (1085 Budapest, József körút 30-32.)

View this post on Instagram

A post shared by VAJ (@vajbirodalom)

A József körút és a Rákóczi tér sarkán található az aranybarna színű, vajas csodákat készítő VAJ. Azon túl, hogy rengeteg finomságot kínál (mandulás croissant, csokis-mogyorós croissant és kecskesajtos danish), egyfajta közösségi térként is funkcionál, hiszen néha „diszkóként” is működik. Náluk a minőség és a kedves kiszolgálás alap, így a vendégek biztosan jó élményekkel gazdagodva távoznak tőlük. A forró italok szerelmeseinek is mindenképpen érdemes hozzájuk betérni a mennyei kávéspecialitásaik miatt.

6. à table! (1136 Budapest, Balzac u. 37.)

View this post on Instagram

A post shared by àtable!boulangerie-pâtisserie (@atable_budapest)

Mille feuille, tarte au citron, creme brulle és eclair au chocolat. Úgy tűnhet, Franciaországban járunk, pedig nem. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a budapesti á table! kézműves pékség nagyon komolyan veszi a feladatát. A korábban felsorolt autentikus francia finomságaik egyszerűen ellenállhatatlanok. A későn kelőknek pedig biztosan ez a pékség lesz az egyik kedvenc helyük, hiszen mennyei és változatos brunchokkal várják vendégeiket.

Az á table! további sütödéi:
1075 Budapest, Madách Imre út 1.
1077 Budapest, Wesselényi utca 9.
1051 Budapest, Arany János utca 16.
1126 Budapest, Böszörményi út 16/a.
1106 Budapest, Örs vezér tere 25/a, Árkád 1. Emelet
1112 Budapest, Márton Áron tér 1.
1123 Budapest, Alkotás utca 53. Mom Park
1024 Budapest, Retek utca 6.
1115 Budapest, Etele út 68.
1082 Budapest, Futó utca 37-45.
1134 Budapest, Klapka utca 4-6.

+1. Fill Good (1136 Budapest, Hollán Ernő u. 3.)

View this post on Instagram

A post shared by Lollirot SG Alt Model Vegan IAMX MUA (@misslollirot)

A Hollán Ernő utcai Fill Good sütöde Budapest legelső vegán kézműves péksége. Az aprócska helyiséget Péntek Zoltán pékmester és Vetsey Nóra kreatív vegán szakács tölti meg ínycsiklandozó illatokkal. A pékség harmadik tagja Vetsey Nóra testvére, Bálint, aki miatt Péntek Zoltán is vegán lett. Ebből következik tehát, hogy minden általuk elkészített finomság növényi alapanyagokból készül. Ha valaki vegán étrendet követ, vagy csak szeretne kipróbálni egy teljes kiőrlésű nyers nádcukros vajas csodát, akkor irány a Fill Good.

Címlapfotó: Conor Brown / Unsplash