Meglepő dolog derült ki a világ legnépszerűbb gyorsételéről

2022. december 23.

A legnépszerűbb gyorsétel a világ különböző pontjain egészen fura változatokban létezik. A kolbásztól a szószig mindent újragondolnak helyben.

A hot dog a minden bizonnyal a legnépszerűbb gyorsétel a világon. Csak az USA-ban 20 milliárd fogy belőle évente. Ez azt jelenti, hogy minden amerikai lakosra (gyerektől, idősig) 70 hot dog jut évente. A kiflibe töltött virsli természetesen a világon mindenhol nagy népszerűségnek örvend. Bár az izlandi konyha számos furcsa alapanyaggal – erjesztett cápa, csikóhús – dolgozik. van egy speciális helyi hot dogjuk, ami valóságos nemzeti ételként van számon tartva.

Egy elmélet szerint az izlandi hot dog megszületése a második világháború idején az országban állomásozó amerikai katonai csapatokhoz köthető. Az amerikaiak 1941-ben csatlakoztak a sziget brit megszállóihoz, hogy megakadályozzák a németek atlanti-óceáni előretörését. A katonák természetesen kívánták az otthoni kosztot, így terjedt el a hot dog – szól a történet.

A Traveller.com cikke szerint azonban ez az elmélet megdőlni látszik. Úgy tűnik ugyanis, hogy az ország első hot dog büféje már 1937-ben megnyitott Reykjavíkban, amikor Izland még javában Dánia alá tartozott. Apropó Dánia! Koppenhágában is rengeteg hot dogos stand van, tehát nagy valószínűséggel az izlandi hot dogot sokkal inkább a skandináv szomszédok ihlették, mintsem az amerikai katonák.

Miben más mint a többi?

Az izlandi hot dogot az különbözteti meg mind az amerikai, mind a dán változattól, hogy a kolbász 80 százalékban bárányhúsból készül, a maradék 20 százalék marha- és sertéshúsból áll.

A fő alapanyagként használt izlandi bárányhús biogazdákodásból származik, az állatok kizárólag füvet legelnek és nem kapnak hormonkezelést. Ez természetesen jelentősen eltér a sportesemények helyszínén felállított, hírhedt hot dog standok langyos vizében ázó virslis változattól. A magyarázat egyszerű: a szinte sarkköri klímájú Izlandon sokkal több juhot tartanak, mint sertést. Hamlet és a LEGO hazájában éppen ellenkező a helyzet, a dánok jelentős sertéshústermelők.

A két skandináv ország hot dogjának mindazonáltal van közös metszete: a klasszikus, ropogósra sült hagyma, és a remoulade, vagyis a sült halakhoz is előszeretettel fogyasztott klasszikus majonézes francia mártás.

Gyorsétel mint státuszszimbólum

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bæjarins Beztu Pylsur (@baejarinsbeztupylsur) által megosztott bejegyzés

A hot dog megítélése Izlandon egészen más, mint bárhol a világon. Az Egyesült Államokkal ellentétben a hot dogot nem tekintik alantas fast foodnak, bár a rendkívül drágának számító szigetországban még mindig ez az egyik legolcsóbb étel. A folyamatosan pörgő fővárosban, Reykjavikban egész nap hot dogot esznek az emberek. Ebédre, vacsorára, késő reggeli snacknek és hétvégén hazafelé menet, miután a klubok hajnali 4 órakor bezárnak. Nem véletlen, hogy a leghíresebb stand, a Bæjarins Beztu Pylsur hétköznapokon 10 órától hajnali 2-ig, hétvégén pedig hajnali fél ötig tart nyitva.

Címlapfotó: Karsten Winegeart / Unsplash