Egy japán édesség, ami nem csak szemkápráztató, hanem finom is

2022. október 11.

A kétezer éves japán édesség téged is levesz majd a lábadról.

A japán ételek évről-évre egyre felkapottabbá válnak. Minek köszönhetik vajon hatalmas népszerűségüket? Elsősorban a változatos alapanyagoknak, a különleges fűszereknek és a precíz főzési technológiáknak. Míg a sushi, a ramen és a miso leves már hazánkban is igen elterjedt, addig a legősibb japán édesség, a kétezer éves múlttal rendelkező wagashi még alig ismert.

Hogyan alakult ki?


A hagyományos növényi alapanyagokból készített wagashi fejlődését sok tényező befolyásolta az idők során. Ilyen volt például a Kínával való szoros interakció, ami során különféle kínai édességek jutottak be Japánba. Ezeknek a rizsből, búzából és szójababból készült finomságoknak kara-kudamono volt a gyűjtőneve. A legenda szerint ez lehetett a ma ismert japán wagashi őse.

kimono, nő, tea
Fotó: Roméo A. / Unsplash

A kínai kapcsolatok mellett a japán teaszertartás virágzása (a wagashi-t egy csésze zöld teával fogyasztották) és a nyugati édességek megjelenése is nagy hatást gyakorolt a japán desszertre. Az Edo-korban vagy Tokugava-korban (1603-1868) a wagashi minősége hatalmas változáson ment át, a felhasznált összetevők minősége és a gyártási technológiák is jelentősen javultak – emeli ki a wagashi oldala.

út, piros oszlopok
Fotó: David Emrich / Unsplash


Az Edo-korszakot az elszigetelődés politikája jellemezte, vagyis Japán teljesen bezárta kapuit, és csak pár országgal, köztük Kínával és a Holland Kelet-indiai Társasággal (a világ első igazi multinacionális vállalata) volt hajlandó kereskedni. A hosszú bezárkózás alatt Japán különleges és egyedi kultúrája rengeteget színesedett, gazdagodott.


A Tokugawa-kort követő Meidzsi-korszakban (1868–1912) aztán újra nyitotta kapuit a világtól elzárkózott szigetország. Ebben az időszakban a feudális rendszerről a nyugati ipari rendszerre való áttérés zajlott. Ahogy a korabeli sütők és egyéb nyugati konyhai berendezések bekerültek Japánba, úgy az új wagashi-k is egyre sokoldalúbbak lettek és lassan elérték a ma ismert formájukat.

édesség, japán, tányér
Fotó: Kenishirotie / Shuttertock

Az édességek egészségesebb változata


Mivel egy édességről van szó, így felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon mennyire egészséges? Felejtsd el a mi klasszikus cukros, vajas, csokoládé áztatta desszertjeinket. A wagashi, mint korábban említettük, növényi alapú, vagyis rizsből vagy bab pasztából készül, tehát rengeteg egészséges növényi fehérjét és rostot tartalmaz. Továbbá antioxidánsokban, katechinben (természetes antibakteriális anyag) és polifenolban is nagyon gazdag.

A babpasztát egyébként a „wagashi lelkének” is szokták nevezni, ugyanis az édes bab ízén áll vagy bukik az édesség sikere. A leggyakrabban használt hüvelyesek közé tartozik a vesebab, a vörösbab és a zöldborsó. A wagashi fő alkotóelemének elkészítése egyébként nagyon egyszerű: a babot először megfőzik, majd lepréselik, végül pedig megédesítik – írja a myjapanesegreentea oldala.

Az elkészítése precíz munkát kíván


Ha ma csak egyetlen ételekről szóló videót nézel meg, akkor ez legyen az. A videóban többféle színes babpasztát is bemutatnak, amiből aztán egészen hihetetlen desszert alkotások születnek. Ahogy a kis filmből is kiderül, a wagashi egyik fő különlegessége, hogy hihetetlen nagy precizitással és kreativitással készítik őket.

Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: Manuel Cosentino / Unsplash