Megőrülünk érte! Itt szuper könnyen elkészíthető mennyei kólás sütemény

2023. február 19.

Dupla csokis kólás sütemény és nem is akármilyen. Az egyik legizgalmasabb recept, amit mostanában megosztottunk.

A Old_Recipes subreddit az elfeledett receptek és emlékek kincsesbányája. Itt találta a kitchn is azt a dupla csokoládés Coca-Cola-tortát, amivel azonnal visszarepülhetünk a 90-es évekbe. Egyszerű hozzávalókból készül. Ha van otthon egy kis megmaradt kóla, már kezdhetjük is! De ha éppen nem áll rendelkezésünkre a cukros üdítő, akkor sincs nagy baj. Cseréljük ki kávéra és szintén zamatos édességet kapunk. (Ha kóla is van, kávé is van otthon, készítsük el pluszba ezt a szintén fenséges kávés kekszet.)

Kólás sütemény

Hozzávalók a tésztához

  • 0,5 liter Coca Cola
  • 120 milliliter olaj
  • 100 gramm vaj
  • 3 evőkanál kakaó
  • 400 gramm cukor
  • 400 gramm liszt
  • ½ teáskanál só
  • 2 tojás
  • 120 milliliter író
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál vanília

Hozzávalók a mázhoz

  • 100 gramm vaj
  • 3 evőkanál kakaó
  • 6 evőkanál tej vagy tejszín
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 300 gramm porcukor

Így készül

  1. Egy lábasban keverjük össze a Coca-Colát, az olajat, a vajat és a kakaót, majd forraljuk fel.
  2. Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a lisztet és a sót. Öntsük a forró kóla keveréket a lisztes keverékre, és jól keverjük össze.
  3. Adjuk hozzá a tojásokat, az írót, a szódabikarbónát és a vaníliát, és ismét keverjük össze.
  4. Öntsük a keveréket egy kivajazott és kilisztezett 33 x 22 centiméteres sütőformába, és süssük 170 Celsius fok körüli hőfokon 20-25 percig.
  5. Vegyük ki a sütőformát, majd hűtsük kb. 10 percig, mielőtt befedjük a mázzal.
  6. A mázhoz egy serpenyőben keverjük össze a vajat, a kakaót és a tejet. Melegítsük, amíg a vaj elolvad, majd keverjük bele a többi hozzávalót, és még melegen kenjük a tortára.

Néhány extra tipp

  • Jó alaposan keverjük össze a szódabikarbónát a liszttel és a cukorral, hogy elkerüljük a kesernyés ízű, csomósodott kovászos hólyagok kialakulását!
  • Az írót és a tojásokat először verjük fel, mielőtt a tésztához adjuk, hogy elkerüljük a túlkeverést!
  • Lehetséges, hogy akár 30 perc is kelleni fog ahhoz, hogy teljesen átsüljön a sütemény. Ellenőrizzük egy fogpiszkálóval, mielőtt kivesszük a sütőből!

Címlapfotó: shaniapinnata / Unsplash