Megőrülünk érte! Itt szuper könnyen elkészíthető mennyei kólás sütemény
2023. február 19.
Dupla csokis kólás sütemény és nem is akármilyen. Az egyik legizgalmasabb recept, amit mostanában megosztottunk.
A Old_Recipes subreddit az elfeledett receptek és emlékek kincsesbányája. Itt találta a kitchn is azt a dupla csokoládés Coca-Cola-tortát, amivel azonnal visszarepülhetünk a 90-es évekbe. Egyszerű hozzávalókból készül. Ha van otthon egy kis megmaradt kóla, már kezdhetjük is! De ha éppen nem áll rendelkezésünkre a cukros üdítő, akkor sincs nagy baj. Cseréljük ki kávéra és szintén zamatos édességet kapunk. (Ha kóla is van, kávé is van otthon, készítsük el pluszba ezt a szintén fenséges kávés kekszet.)
Kólás sütemény
Hozzávalók a tésztához
- 0,5 liter Coca Cola
- 120 milliliter olaj
- 100 gramm vaj
- 3 evőkanál kakaó
- 400 gramm cukor
- 400 gramm liszt
- ½ teáskanál só
- 2 tojás
- 120 milliliter író
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál vanília
Hozzávalók a mázhoz
- 100 gramm vaj
- 3 evőkanál kakaó
- 6 evőkanál tej vagy tejszín
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 300 gramm porcukor
Így készül
- Egy lábasban keverjük össze a Coca-Colát, az olajat, a vajat és a kakaót, majd forraljuk fel.
- Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a lisztet és a sót. Öntsük a forró kóla keveréket a lisztes keverékre, és jól keverjük össze.
- Adjuk hozzá a tojásokat, az írót, a szódabikarbónát és a vaníliát, és ismét keverjük össze.
- Öntsük a keveréket egy kivajazott és kilisztezett 33 x 22 centiméteres sütőformába, és süssük 170 Celsius fok körüli hőfokon 20-25 percig.
- Vegyük ki a sütőformát, majd hűtsük kb. 10 percig, mielőtt befedjük a mázzal.
- A mázhoz egy serpenyőben keverjük össze a vajat, a kakaót és a tejet. Melegítsük, amíg a vaj elolvad, majd keverjük bele a többi hozzávalót, és még melegen kenjük a tortára.
Néhány extra tipp
- Jó alaposan keverjük össze a szódabikarbónát a liszttel és a cukorral, hogy elkerüljük a kesernyés ízű, csomósodott kovászos hólyagok kialakulását!
- Az írót és a tojásokat először verjük fel, mielőtt a tésztához adjuk, hogy elkerüljük a túlkeverést!
- Lehetséges, hogy akár 30 perc is kelleni fog ahhoz, hogy teljesen átsüljön a sütemény. Ellenőrizzük egy fogpiszkálóval, mielőtt kivesszük a sütőből!
Címlapfotó: shaniapinnata / Unsplash