Micsoda pech! Kiderült, a magyarok legutáltabb zöldsége a legegészségesebb
Gazdag antioxidánsokban, védi az immunrendszert, támogatja a szív egészségét, segíti az emésztést, rákmegelőző hatású, erősíti a csontokat.
A kelbimbó az egyik legmegosztóbb étel a világon: vagy szeretjük vagy nem, a kettő között pedig jó eséllyel nincsen átmenet. Egy korábbi felmérés szerint a világ (és a magyarok) egyik legtöbbek által utált étele, pedig vitamintartalma miatt még a zöldségek közül is kiemelkedik.
A HelloFresh UK 2019-ben készített egy felmérést, amelyben rangsorolta a világ leggyűlöltebb ételeit. A rangsor felállításához olyan alapanyagokat kerestek, amelyeket a világ összes konyhájában ismernek. A felmérés során összesen 2000 embert kérdeztek meg. Érdekesség, hogy a megkérdezettek közül mindössze tizen mondták azt, hogy bármilyen ételnek örülnek, ezzel szemben a 37 százalékuk utál valamilyen ételt. A rangsor első helyére az olíva került, a második helyen pedig az ecetes uborka végzett. A dobogó harmadik helyét a kagyló foglalta el – írja a Mirror.
A listán a negyedik befutó a gyűlölt zöldség, a kelbimbó lett. Ez azért rossz hír, mert számtalan jótékony hatással bír. Az egyik előnye például, hogy nem tartalmaz szinte semennyi kalóriát, ahogy nincs benne sem zsír, sem pedig koleszterin, mégis teltségérzetet biztosít. Ezen felül pedig rengeteg érv szól amellett, hogy beillesszük az étrendünkbe – alábbi felsorolásból kiderül, hogy miért fogyasszuk rendszeresen.
Gazdag antioxidánsokban
A kelbimbó a többi zöldséghez képest is rengeteg C-vitamint, A-vitamint, E-vitamint és kaempferolt tartalmaz – ezek az antioxidáns vegyületek segítenek semlegesíteni a sejtkárosító szabad gyököket.
Védi az immunrendszert
Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, segíti a fertőzések elleni védekezést, valamint hozzájárul a gyorsabb sebgyógyuláshoz is.
Támogatja a szív egészségét
A kelbimbó rostokban és omega-3 zsírsavakban (ALA) is gazdag. Ezek mind csökkenthetik a koleszterinszintet, gyulladást és vérnyomást – mindez a szívbetegségek kialakulása ellen hat.
Segíti az emésztést
Magas élelmirost-tartalma révén elősegíti az egészséges bélműködést. Megelőzi a székrekedést és táplálja a jótékony bélbaktériumokat, ezáltal támogatva a mikrobiom egyensúlyát.
Kordában tartja a vércukorszintet
Rost- és antioxidáns-tartalma miatt lassítja a cukrok felszívódását, stabilizálja a vércukorszintet, és enyhítheti az inzulinérzékenységet. Utóbbi különösen hasznos lehet prediabétesz esetén.
Rákmegelőző hatású lehet
A keresztesvirágú zöldségek – így a kelbimbó is – glükozinolátokat tartalmaznak, amelyek a szervezetben aktív rákellenes vegyületekké (pl. indol-3-karbinollá, szulforafánná) alakulhatnak. Ezek segíthetnek a daganatos sejtek növekedésének lassításában.
Erősíti a csontok egészségét
Magas K-vitamin-tartalma fontos szerepet játszik a csontképzésben és a csontok szilárdságának megőrzésében (a K-vitamin hiánya növelheti a csonttörések kockázatát) – írja a Healthline.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Tamas Pap / Unsplash