nő fehér bikiniben narancs színű italt iszik

6 + 1 Balaton környéki hely, ahol velős pirítóst kapni

Főleg a Balaton északi partján van nagy hagyománya a velős pirítósnak, az alábbi lista azonban a déli partiaknak, sőt még a tótól kicsit távolabb kirándulóknak is ad tippeket.Hekk, lángos, velős pirítós - a balatoni strand ételek szentháromsága. Az alábbi lista az utóbbi lelőhelyeit sorolja fel.

1. Muskátli borozó – Hatlépcsős (8230 Balatonfüred, Jókai Mór utca 30.)


Illik az etalonnal kezdeni és ez a cím a Hatlépcsőst illeti: valószínűleg mindenkinek ez a hely jut eszébe először a Balaton és velős pirítós szókapcsolat hallatán. A kint és bent egyaránt nagyon barátságos, valódi borozói hangulatot árasztó egység valójában egy kifőzde, meleg ételeket is szolgálnak fel.

2. Borház és Pizzaház (8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca 5.)


A hatalmas pizzaválaszték és egyéb ételek hosszú sora mellett szinte megbújik az étlapon a velős pirítós, amit ezzel együtt kellő gonddal készítenek itt is. Több Balaton környéki pincészet borából kérhetjük hozzá az elmaradhatatlan fröccsöt.

3. Elefánt étterem és kávézó (8200 Veszprém, Óváros tér 6.)


A veszprémi Óváros szívében található étterem fiatalos belsővel, hangulatos kerthelyiséggel és persze velős pirítóssal várja a Balatontól kicsit távolabb merészkedő nyaralókat.

4. Chill Bistro (8200 Veszprém, Óváros tér 4.)


A szintén a veszprémi Óváros téren található, street foodban erős bisztró étlapjáról természetesen nem hiányozhat a műfaj atyja, a velős pirítós sem. Friss zöldségekkel tálalják.

5. Autós Pihenő (8286 Gyulakeszi, Kossuth utca 110.)


A Hatlépcsős mellett az internetes fórumok a Badacsony árnyékában megbújó Autós Pihenőt emlegetik még a velős pirítós fellegváraként. A ház specialitása a sajttal megszórt változat. A családias büfé Káptalantótitól alig 4 kilométerre található, egy kiadós piacozás után akár gyalog is át lehet ruccanni onnan.

6. Pocika vendéglő (8640 Fonyód, Vigadó tér 16.)


Természetesen a déli part sem maradhat ki a felsorolásból: a fonyódi kikötőben, a strand szomszédságában található büfésoron szintén készül velős pirítós.

+1 Pitvar vendéglő (8900 Zalaegerszeg, Honvéd utca 70.)


Keszthelytől egy nagyobb kirándulásra (40 kilométerre), a magyaros zalaegerszegi vendéglőben is kapni velős pirítóst – ahogy kell, zöldpaprika karikákkal.