chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

A világon is párját ritkító újdonságot mutattak be a 130 éves magyar étteremben

2024. március 13.

Egy híres magyar rendező még kisfilmet is készített hozzá.

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel étteremben. A felszolgálók megtanulták az alapszintű jelnyelvi kommunikációt angol és magyar nyelven is. A látássérültek pedig Braille-írásos étlapról ismerhetik meg a leghíresebb magyar étterem fogásainak történetét. Készült egy Gundel kisfilm is, amelyet Bergendy Péter filmrendező neve fémjelez, ez mától szintén elérhető.

Az odafigyelés, a megbecsülés fontos pillérei az étteremnek. Ennek megfelelően mostantól a hallás- és látássérültek mélyebben is átélhetik a valódi Gundel élményt. A felszolgálók megtanulták a vendégek számára legfontosabb 10 jelelési kommunikációt angol és magyar nyelven. A látássérültek még színvonalasabb kiszolgálását pedig az ételek történetét bemutató Braille-írásos étlap segíti. Mindezek mellett pedig az akadálymentes közlekedés is prioritást élvez az étterem területén.

Kisfilm és werkfilm a Gundel étterem újításáról

a Gundel étterem kívülről
Fotó: Gundel étterem

A Gundel különösen büszke rá, hogy olyan befogadó közösség alkotja a csapatát, amely nap, mint azért dolgozik, hogy mindenki jól érezze magát náluk. Ezt a fogyatékkal élők felé is megnyilvánuló Gundel-vendégszeretetet mutatja a közelmúltban leforgatott kisfilm. Ezt a neves rendező, a többek között „A vizsga” és a „Post Mortem” című alkotásokat is jegyző Bergendy Péter készítette. A kisfilm az emocionális értékei mellett, edukációs jelentőséggel is bír. A filmrendező elmondta: a Gundellel közösen megvalósított kisfilm nagyon emberi történet. Túl azon, hogy bepillantást enged ennek a különleges, nagy múltú és mindig megújulni képes étterem működésébe, az egymás felé fordulás szép példáját is bemutatja. Ez szerinte a mai világunkban egyre inkább elvesző érték. Pont emiatt fontos, hogy újra és újra emlékeztessük rá magunkat, hogy az odafigyelés mennyire egyszerű cselekedet és mégis micsoda hétköznapi csodákat eredményez.

a Gundel étterem belső tere, asztalok, székek
Fotó: Gundel étterem

Magyary Jenő, a Gundel ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a legendás vendégszeretet mellett a társadalmi felelősségvállalás és érzékenység mindig része volt a Gundel alapeszményeinek, illetve meghatározta az itt dolgozók hozzáállását, ami most megmutatkozik a látás-és hallássérült vendégek felé irányuló odafigyelésében is.

A Gundelt üzemeltető Eventrend Group két alapító tulajdonosa, Kőrössy Zoltán és Nagy Gábor elmondták: Gundel Károly azzal a szándékkal működtette az 1894-ben alapított, majd nevére vett városligeti éttermet, hogy annak kapui mindenki előtt nyitva legyenek. A Gundelt olyan hellyé formálta, amit a vendégszeretet, a konyhaművészet, a hagyományőrzés határoz meg és ahová mindig öröm betérni. Ez az örökség, amit a mai üzemeltető, az Eventrend is teljes egészében magáénak érez és folyamatosan tovább gazdagít.

Az elkészült kisfilm, amelyet a tervek szerint fesztiválokra és versenyekre is beneveznek az alkotók:

A film kulisszatitkaiba betekintő werkfilmek az alábbi linkeken érhetőek el.

Werkfilm a jelnyelv tanulásról: https://youtu.be/7lW8LyCBqNk

Werkfilm: https://youtu.be/d5wNnRfRMY8

Címlapfotó: Gundel étterem