90 pontot kapott az étterem, ami egy 153 fős faluban üzemel

2023. április 30.

Évek óta az ország büszkesége, most az egyik legjelentősebb étteremkalauz ismerte el a munkájukat.

Szlovénia kis ország, ám ha gasztronómiáról van szó, az ízek és lehetőségek tárháza nem ismer határokat. A Gault&Millau Szlovénia ismét felkutatta az ország legjobbjai helyeit és díjazta azon szakembereket, akik kimagasló színvonalon és egyedi kulináris látásmóddal várják a gasztro élményekre szomjazókat és éhezőket. A 2023-as Gault&Millau kiadványban 180 étterem, 100 POP hely, 93 pincészet és 25 helyi farm helyet kapott; a nyertesek listája pedig új kategóriával, a legjobb tradicionális ízek készítőivel bővült.

Szlovénia mindig is elkötelezett volt a hagyományokat illetően, különösen, ha gasztronómiáról van szó. Ám idén két feltörekvő tehetség, Matej Tomažič és Ivica Evačić történelmet írt, hiszen ugyanabban a kategóriában megosztott első helyezést értek el. Küldetésük, hogy Szlovénia karszt és mediterrán régiójának kulináris örökségét megőrizzék, amelyhez elengedhetetlenek a helyi mezőgazdaságból származó alapanyagok és élelmiszerek. Ezt a törekvésüket díjazta a Gault&Millau Szlovénia a legjobb tradicionális ízek kategória díjjal. Az abszolút győzelmet az évek óta az ország büszkeségének számító Hiša Franko nyerte. A Michelin által is elismert, náluk 2 hagyományos”, valamint egy zöld csillaggal kitüntetett étterem az olasz határhoz közeli, hivatalosan mindössze 153 lakost számláló Staro Selo faluban üzemel. A Gault&Millau most a 20 pontos rendszerében tizennyolc pontosra értékelte Hiša Frankót, vagyis 90 százalékot adtak neki.

Szeretnénk gratulálni minden szlovén vendéglőnek, pincérnek és sommeliernek, akik évről évre megőrzik éttermük minőségét és kiválóságát. Ám amikor két személy ennyire lelkesedik hagyományok szeretetért, mint ahogy azt Matej Tomažič és Ivica Evačić esetében láttuk, akkor nem választani kell közöttük, hanem mindkettőjüket meg kell jutalmazni” – fogalmazott Mira Šemić, a Gault&Millau Szlovénia igazgatója.

Ahogy a korábbi években, úgy a Gault&Millau díjátadó esemény fő partnere 2023-ban is a Szlovén Turisztikai Hivatal volt, amelynek vezetője, MSc. Maja Pak így nyilatkozott: „Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy Szlovénia kis mérete ellenére igazi gasztronómiai nagyhatalomnak számít. Ebben elengedhetetlen szerepe van az olyan nívós étteremajánlóknak, mint a Gault&Millau. Az új kiadvánnyal szeretnénk meghívni az országunkba a gasztronómia szerelmeseit, és bátorítani őket arra, hogy Szlovénia fenntartható, Green Cuisine címkéivel ellátott éttermei mellett keressék fel a Gostilna Slovenije címkéseket is, amelyet az autentikus, helyi kínálatot jelölik.”

Szlovénia legjobb éttermei 2023-ban

 1. Hiša Franko, Selo pri Kobaridu, 18/20 pont
 2. Gostilna Pri Lojzetu, Vipava, 17.5/20 pont
 3. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17.5/20 pont
 4. Ošterija Debeluh, 17.5/20, Brežice pont
 5. Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20 pont
 6. JB Restaurant, Ljubljana, 17/20 pont
 7. Mak, Maribor, 17/20 pont
 8. Pavus, Laško, 17/20 pont
 9. Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20 pont
 10. Strelec, Ljubljana, 17/20 pont
 • Az év chef díja nyertese: Janez Bratovž, JB Restaurant, Ljubljana
 • A jövő chef díja nyertese: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Radeče
 • Hagyományos ízek chef díjat kapott:  Matej Tomažič, Majerija, Vipava Valley, és Ivica Evačić, Hotel Marina Restaurant, Izola
 • Fiatal tehetség díjat kapott: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran
 • Legjobb cukrász: Naser Gashi, La Ganache, Ljubljana
 • Legjobb POP hely: eVino Bar, Ljubljana
 • Legjobb sommelier: Miralem Junuzović, Bistro Štorija, Postojna

Címlapfotó: Blaž / Unsplash