5 olcsó úti cél, ha elmenekülnénk a télből a tavaszba

2023. január 17.

5 olcsó úti cél, ahol most is tavaszi időjárás, közel 20 fokos nappali hőmérséklet vár ránk.

A gazdasági válság miatt érthető módon sokan meghúzzák a nadrágszíjat, és alaposabban átgondolják utazási terveiket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a téli napsütésről. A Hamu és Gyémánt a minap bemutatott olyan melegebb helyen fekvő népszerű üdülőhelyeket, ahol jelenleg éjszakánként 100 euróért (40 ezer forint) vagy annál kevesebbért lehet megszállni.

Marbella, Spanyolország

A Costa del Sol híres a napsütéses nyári vakációról, de téli pihenésre is remek választás. Érdemes kihasználni a hűvösebb időt és túrázni egyet a csodálatos vidéken.

Marbella védett mikroklímával rendelkezik, ahol februárban átlagosan 16°C-fok van és napi hét órán át süt a nap. Az átlagos csapadékmennyiség alacsonyabb, mint januárban, de még mindig ez az egyik legcsapadékosabb hónap, ezért mindenképpen érdemes esernyőt vinni magunkkal.

Casablanca, Marokkó

Marokkóban februárban sokkal kevesebb a turista, így ez egy tökéletes időpont lehet az utazásra, ha el akarod kerülni a tömeget. Ekkor sokkal kényelmesebb csodálhatjuk meg a város egyedülálló építészetét. Sőt, ennek köszönhetően a szállásért is jóval kevesebbet kell fizetnünk.

Ez az egyik legmelegebb úti cél ezen a listán, az átlagos napi maximum 18°C-fokos hőmérséklettel. Naponta körülbelül hét órányi napsütésre számíthatunk, de Marbellához hasonlóan is az egyik legcsapadékosabb hónap a február, ezért fontos gondoskodni a megfelelő ruházatról.

Málta

Télen a nagyobb történelmi helyszínek és múzeumok valószínűleg kevésbé lesznek zsúfoltak, a szokásos nyári tömegek nélkül. Így sokkal komfortosabban fedezhetjük fel Málta gyönyörű éttermeit, bárjait és kocsmáit.

A tél hűvösebb a szigeten, de még mindig melegebb és naposabb, mint Európa legtöbb részén. Máltán februárban átlagosan nyolc órát süt a nap, a napi átlaghőmérséklet pedig 16°C-fok.

Kréta, Görögország

Krétán az évnek ezen időszakában sokkal zöldebb a táj, és a hegycsúcsokat hó borítja, ami vitathatatlanul különlegesebbé teszi a szigetet, mint a nyári hőségben. Az olyan híres helyszíneken, mint Knósszosz vagy Elafonisi, szintén nem lesznek tömegek, ami ismét egy plusz pont a téli utazásnak.

Krétán februárban a hőmérséklet napi átlagban a 16°C-ot is elérheti. A szikrázó napsütésre pedig nagy az esély, ám a tenger természetesen túl hideg a fürdéshez, ezért ha meg akarunk mártózni, jobb, ha egy fűtött medencét választunk.

Ha Krétát túl zsúfoltnak éreznénk, a légvonalban alig 120 kilométerre található, egy fokkal kevésbé népszerű Santorinit is választhatjuk.

Portimão, Portugália 

Portimão sokkal olcsóbb, mint sok más téli úti cél Portugáliában. Ez Algarve tartomány legnagyobb városa, ennek ellenére sokkal kevésbé mozgalmas, mint a környező tengerparti városok.

Februárban az átlagos napi maximumhőmérséklet 16°C körül mozog. Mindenképpen érdemes melegebb ruhát magunkkal vinni – pláne, ha sötétedés után is kedvünk támad nézelődni –, mivel a hőmérséklet drámaian lecsökkenhet napnyugtakor.

Címlapfotó: Tobias Reich / Unsplash