3 étel, amit az idősek is nyugodtan ehetnek a húsvéti asztalról

2024. március 26.

Egészségesek, finomak, könnyen emészthetők – velük a húsvét tényleg mindenkinek ünnep!

Ahogy az idősödik az ember, a szervezete elkezd átalakulni. Ez érinti a beleket, az emésztést, a folyadékháztartást és persze az étvágyat is. Ünnepkor ugyanúgy oda kell figyelni az ő igényeikre, mint a hétköznapokon. Fontos, hogy ilyenkor is igyanak elég folyadékot, juttassanak a szervezetükbe elég vitamint. Az is nagyon lényeges, hogy könnyen emészthető ételek kerüljenek a tányérra. A húsvét a családi találkozásról, együtt töltött időről, közös étkezésről szól. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor mindenki hajlamos többet enni a megszokottnál, hiszen belefeledkezik az evésbe, miközben beszélget rég nem látott családtagjaival. És persze a háziasszonyok, háziurak is kitesznek ilyenkor magukért, szinte minden kerül az asztalra, amit csak az ember kíván.

Mindezen előzetes körülmények figyelembe vétele mellett az adarahomehealth.com nevű oldal összeállított egy listát, amit az idősebb rokonok, családtagok, barátok látogatása esetén is nyugodt szívvel kínálhatunk.

Grillezett spárga: spárgát ma már gyakorlatilag egész évben lehet kapni, de a tavasz az ő igazi szezonja. Rendkívül egészséges, tápláló, ízes, miközben elég könnyen emészthető.

Bárányfasírt: a fasírt darálthús felhasználásával készül, puha, könnyű megrágni. Ráadásul maga a bárány sem tartozik a legnehezebben emészthető húsok közé.

Mézes sonka: a sonka szintén a diétás húsfélék közé tartozik. Mézes kéreggel sokszor szeletelten is kapható a boltokban, ez a változat könnyebben porciózható, kezelhető.

Címlapfotó: CDC / Unsplash