A tökéletes omlett titka egy bizonyos kézmozdulat – mutatjuk, melyik az!

2023. január 25.

A tökéletes omlett kizárólag tojást igényel és egy gyakorlott kezet. A titkos mozdulat a cikkben található videó segítségével pillanatok alatt megtanulható.

Egy tökéletes omlett remek reggeli lehet, de hogy érdemes csinálni és milyen típusú omlettek léteznek? A Food52 bloggere ennek járt utána.

Francia omlett

A világhírű francia séf, Jacques Pépin szerint a francia omlett elkészítésének kulcsa az, hogy a tojásokat a forró, vajjal kikent serpenyőben a lehető legintenzívebben kell kevergetni és mozgatni, amíg csak a külsejük épphogy meg nem szilárdul. (A fenti videóban meg is mutatja.) Ezután a még folyós részét a serpenyő egyik oldala felé gyűjtjük, majd összehajtjuk és óvatosan tányérra fordítjuk. Nem szabad, hogy megbarnuljon, az omlettnek halványsárga színűnek kell lennie.

Tökéletes omlett amerikai módra

A francia omlettekkel ellentétben a pihe-puha amerikai omlett lényege, hogy a tojásnak elég a minimális keverés. Ezt a lift-and-tilt módszerrel érhetjük el. Egy spatula segítségével emeljük fel az omlett széleit, és toljuk a serpenyő közepe felé, miközben megdöntjük a serpenyőt, hogy a nyers tojás aláfolyhasson.

Emellett fontos, hogy a tojásokat forró vajjal kikent serpenyőben, magas hőfokon kezdjük el sütni. Ez, valamint a tojások minimális keverése teszi lehetővé, hogy a külseje megbarnuljon. Az ilyen típusú omletteknél ez kulcsfontosságú.

Feltétek

Mivel a francia omlett a jól átsütött tojás egyszerűségéről szól, a feltétek minimálisak. Egy maréknyi frissen vágott fűszernövény vagy egy kis sajt bőven megteszi.

Az amerikai omlettnél azonban jellemzőek a töltelékek. A kockára vágott sonka, hagyma, paprika és a sajt elengedhetetlen. De akár még a gomba, spenót, paradicsom, chili, avokádó és a brokkoli is belefér.

Címlapfotó: Shashi Chaturvedula / Unsplash