Ettől a hírtől meg fognak őrülni a csoki szerelmesei

2024. április 12.

8 éves kutatás, 20 ezer résztvevő és egy meghökkentő felfedezés a csoki kapcsán.

Jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint a stroke kialakulásának a kockázatát a mérsékletes étcsokoládé-fogyasztás – állítja egy frissen publikált kutatás, amit a haszon.hu szemlézett a minap.

Az egészséges táplálkozási szokások megőrzése mellett a nem túlzásba vitt étcsokoládé fogyasztása jót tehet az egészségünknek. „Olyan előnyei vannak, mint a szív egészségének javítása, amit a benne található flavanoloknak köszönhet. Ezek a flavonoidok egyik típusa, amelyekről köztudott, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A vegyületek elnyelhetik a sejtek anyagcseréje során keletkezett káros szabad gyököket. Emellett csökkenthetik az inzulinrezisztenciát, megakadályozhatják a cukorbetegség kialakulását. Nem utolsó sorban növelhetik az erek rugalmasságát, aminek hatására csökkenhet a vérnyomás” – idézi a kutatókat a haszon.hu.

Az említett kutatás 8 éven át tartott, és nagyjából 20 ezer szerencsés kiválasztott vett benne részt. Azoknál, akik naponta átlagosan 6 gramm csoki fogyasztását (írták elő és) regisztrálták a vizsgálat ideje alatt, átlagban 39 százalékkal alacsonyabb volt a szívroham és a stroke kockázata.

Igaz, a tanulmány nem tett különbséget a tej- és az étcsokoládé között. A tudósok szerint azonban utóbbi az egészségesebb választás, hiszen az nem vagy csaj jóval kevesebb hozzáadott cukrot és adalékanyagokat tartalmaz.

Címlapfotó: Kier in Sight / Unsplash