Hungarian Wine Summit 2022 – Ilyen még nem volt!

2022. október 07.

Öt fontos tudnivaló látogatóknak a március 22–24-i eseményről. Németh Ágnes írása.

A 2022. március 22–24-i rendezvény minden szempontból mérföldkőnek számít a magyar boréletben. Az elmúlt két évtizedben óriásit fejlődött a hazai borkultúra: lassan elfelejtjük, hogy mi is az a boroskóla és borkedvelőként minden hétvégén válogathatunk a minőségi borkóstolók közül. A szinte kizárólag a szakma számára hasznos hazai szakkiállításra viszont még várnunk kellett – egészen eddig. Március 22–24-én ugyanis sor kerül az első Hungarian Wine Summit szakkiállításra és annak kísérő rendezvényeire.

1. Kiknek szól a Hungarian Wine Summit?

Elsősorban a szakmabelieknek, azoknak, akik a vendéglátásban dolgoznak, borkereskedők, sommelier-k, borszakírók, vagyis akiknek a munkájuk szerves részét képezi a bor. Nekik elengedhetetlen, hogy naprakész információik legyenek, kóstolják az új évjáratokat, megismerjék a legújabb stílusokat. Nekik szól a német ProWein, az olasz Vinitaly, az angol London Wine Fair és végre a magyar Hungarian Wine Summit is.

2. Borkedvelőket is vár a Summit?

Fotó: Agrármarketing Centrum

Igen, főleg azért is, mivel a Hungarian Wine Summit együtt zajlik a Bocuse d’Or szakácsolimpiával, amely a „civilek” számára is izgalmas esemény. A borszerető közönség így átvitt értelemben és szó szerint is belekóstolhat a csúcsgasztronómiába és a minőségi magyar borok világába is. A szakmán kívüliekre azonban térítésmentesség nem vonatkozik, ők 9000 Ft-ért tudnak jegyet vásárolni a Summitnak és a Bocuse d’Ornak helyet adó Sirha szakkiállítás oldalán. Akinek ez túl sok idegen név volt, az kattintson bátran a Sirha oldalára, meg fog világosodni.

3. Milyen hírességekre számíthatunk a Summiton?

Minden szakmának megvannak a maga sztárjai, így a borélet is bővelkedik „celebritásokban”. A rendezvényt szervező Agrármarketing Centrum (AMC) soha nem látott számú – közel 100 – döntéshozó, véleményformáló szakembert utaztat a Hungarian Wine Summitra Európa minden, magyar bor szempontjából fontos borpiacáról, így lesznek többek között brit Master of Wine szakértők, lengyel bloggerek, svéd kereskedők, litván sommelier-k. A különleges vendégeket az ország borvidékeire is elviszik a szervezők, hogy megcsodálhassák a Balatont, lépkedhessenek a tokaji dűlőkben, belekóstolhassanak a Villányi Franc-ba, a soproni kékfrankosba, az egri és szekszárdi bikavérbe, az etyeki pezsgőbe vagy a kunsági illatos borokba.

4. Hogyan képzeljük el a Summitot?

Fotó: Agrármarketing Centrum

A Hungarian Wine Summit tehát egy szakkiállítás lesz a Sirha gasztronómiai expón belül, a budapesti Hungexpo területén. A Summit kiállítói a rendezvényen belül egymáshoz közel helyezkednek majd el, tehát aki csak a Summitra kíváncsi, az hamar eljuthat a boros kiállítókhoz, és belevetheti magát a kóstolásba. Akinek a sétáló kóstoló mellett némi elmélyült, ültetett kóstolóhoz is van kedve, az regisztrálhat a hat izgalmas mesterkurzus egyikére – itt azonban még várni kell, elsőként a külföldi meghívottak regisztrálnak, és utána nyílik meg a regisztráció a hazai szakmai vendégek számára.

5. Kik, hol, mikor?

A kedves érdeklődők minden fontos tudnivalót megtalálnak a Hungarian Wine Summit weboldalán. Ott vannak a kiállítók, számuk folyamatosan bővül. A honlapon megtaláljuk a Hungexpóra való eljutás minden módját, a nyitvatartási időt, illetve – ahogy az első pontban jeleztük –, szakemberként regisztrálhatunk is, hogy térítésmentesen kóstolhassuk az ország legjavát. Az AMC szeretettel várja a vendégeket!

(támogatott tartalom)
Címlapfotó: Agrármarketing Centrum