Íme a vince.hu és a beerporn.hu közös sörtesztjének eredménye

2024. július 02.

Komoly meglepetést hozott az alkoholmentes citromos sörök vaktesztje. Spoiler: a legjobb versenyzőt nem a boltokban kell keresni.

Németországot nyugodtan nevezhetjük a söripar lakmuszpapírjának. Nagyon sok, az ágazatot meghatározó trend onnan indul és szivárog be hozzánk is, hiszen Németország évszázadok óta a sörfőzés központja. Az egyik ilyen, napjainkban csúcsra járó divat az alkoholmentes söröké. Egy friss felmérés szerint a németeknél már minden második ember fogyaszt alkoholmentes sört és ezek közül a Radler, vagyis a citromos változat a legkedveltebb.

Ennek a trendnek a hullámai Magyarországra is elértek: idén az első negyedévben csaknem 25 százalékkal nőtt az ízesített alkoholmentes sörök forgalma Magyarországon. Időszerű volt tehát felmérni, milyen kínálat található a magyar piacon. A vince.hu és a beerporn.hu sörszakmai oldal 2024 júniusában közösen vaktesztelte az itthon kapható világos, alkoholmentes lager Radlereket.  Tulajdonképpen ez tekinthető az alap (és legelterjedtebb) kategóriának, ebből a legnagyobb a kínálat. A nagy hazai gyártókon túl diszkontláncok saját márkás termékei, de még kisüzemi sörök is színesítik a palettát. (A vince.hu és beerporn.hu korábbi közös lager, NEIPA és gose söröket vizsgáló tesztjéről az adott szóra kattintva lehet olvasni.)

söröspoharak asztalon, alkoholmentes citromos sör teszt
Fotó: Szatai Ádám

Összesen 10 márka söre került a négytagú zsűri (Knap Gábor, a beerporn.hu főszerkesztője; Szatai Ádám, a beerporn.hu munkatársa; Vásárhelyi István, sörgasztronómus; Geri Ádám, a vince.hu felelős szerkesztője) poharába.

A vakteszten részt vevő termékek

 • Arany Korsó Radler (Penny Market)
 • Argus Radler Citrom (Lidl)
 • Borsodi Friss Citrom
 • Clausthaler Lemon Radler
 • Dreher 24 Citrom
 • Estrella Free Damm Limón
 • Gösser Natur Zitrone
 • Rastinger Citrom (Tesco)
 • Stari 0.0 Citrom
 • Soproni Radler Citrom 0.0

A teszten kétféle Radler-filozófiai megközelítést lehetett felfedezni. A nagyobb szereplők inkább egyfajta sörös limonádéként (fontos a szórend, mert nem limonádés sörként) tekintenek a kategóriára. Ezzel szemben a kézműves sörfőzdéknél érezhetően a sörön van a hangsúly. Utóbbiaknak is abszolút van létjogosultsága, de a nagyüzemi Radlerekhez szokott átlag fogyasztót minden bizonnyal váratlanul éri, ha egyértelmű sörízzel találkozik, miközben limonádéra számított. Ráadásul ezek a sörök se voltak különösebben izgalmasak.

A sörös limonádék is távol voltak a tökéletestől. Ezeknél legtöbbször tetten érhető volt a citrompótlós, szélsőséges esetben citrusos mosószeres illatvilág, miközben az ízüket a túlédesített és szintén művi limonádé dominálta. A mixben olykor még a sör is fáradtnak hatott, ami különösen meglepő egy elvileg frissítő nyárinak szánt ital esetében. Kisebb meglepetésre a versenyt végül a Lidl saját márkás Argus Radlere nyerte, megelőzve a Dreher Citromot és a Rastinger Citromot.

A legjobb 3 alkoholmentes citromos sör

söröspohár kézben, mögötte egy férfi
Fotó: Szatai Ádám
 1. Argus Radler
 2. Dreher Citrom
 3. Rastinger Citrom

Tanulságként álljon itt végezetül Knap Gábornak, a vaktesztet szervező beerporn.hu főszerkesztőjének gondolata arról, mit tegyünk, ha jó alkoholmentes Radlert szeretnénk inni. „Vegyünk valamilyen egyszerű, nem túl komlós lágert és a limonádét készítsük el igazi gyümölccsel, a felesleges cukrok nélkül. Összeöntés után pedig fogyasszuk olyan hidegen, ahogy csak bírjuk!”

Címlapfotó: Szatai Ádám