Felvidéki bortúrán jártunk, csodákat láttunk és kóstoltunk
Mesés táj, mesés borok, mesés emberek! Ez a három folyó völgye, amelynek kapuja egy erőteljesebb kőhajításnyira van csupán a Duna innenső oldalától.
Felvidék máig magyarlakta vidékein a Duna, a Garam és az Ipoly folyók közelsége különleges mikroklímájú dűlőket eredményez. Ráadásul a Duna menti homoktól a muzslai meszes löszön, kürti vályogon át egészen a garamkövesdi vulkanikus, andezites talajszerkezetekig szinte minden megtalálható. A régi magyar szőlőfajták ugyanúgy megférnek az újkori szlovák nemesítésekkel és a nemzetközi nagyágyúkkal, mint az organikus, vagy natúr termelők a klasszikus, netán technológiai borászatokkal.
A múlt jövője: Château Rúbaň

Párkány után – kis kitérővel Muzslát érintve – Kürtön keresztül érkezünk Fűrre. Miközben a tavalyi Bátorkeszi Borfesztivál csodás emlékképei úsznak elő az ismerős környéket pásztázva, lassan, álmélkodva gördülünk be a 200 éves ősparkon keresztül a lenyűgöző, 18. századi Fűri-kastély (Château Rúbaň) gondozott angolkertjébe. Elhajtunk a modern, 27 szobás vendégház, a több száz éves platánfa és az ízlésesen felújított kúria mellett, majd leparkolunk az ultramodern pincészettel egy épületbe megálmodott étterem előtt. Dörd László – saját szavaival élve „Mindenki Lacija” –, a pincészet főborásza fogad minket széles mosollyal a rekkenő hőségben. A lélegzetelállító környezet egy nagyon komolyan végiggondolt és jól láthatóan költséges értékmentés eredménye. Ennek következtében itt valóban összeér a múlt és a jelen. Abszolút átérezzük a pincészet egyik mottójának üzenetét: „Minden pohár borban a több száz éves múlt öröksége rejlik.”
Borban az igazság

Saját szőlőt szándékosan nem ültettek, viszont a három bejáratott szőlőtermelő évről évre kiemelkedő minőséget biztosít. Maga a borstílus komplex, letisztult, osztrák borokat idéző tisztaságú, mégis egyedi és modern. Laciék ugyanis nem a nagy világfajtákra esküsznek. Helyettük az itthon talán még kissé idegenül csengő, izgalmas, új, szlovák nemesítések mellett tették le a voksukat. Kiemelem és hangsúlyozom, hogy „talán még”. A fehér svoj sen („saját álom” – szürkebarát, királyleányka és rajnai rizling keresztezése), a noria (piros tramini és ezerjó keresztezése), a milia (rizlingszilváni és piros tramini keresztezése), vagy mondjuk a kék szőlők közül a hron (magyarul Garam – a castets és az abouriou noir keresztezése), vagy a Dunaj (magyarul Duna – a kékoportó, a Szent Lőrinc és a muscat bouchet keresztezése) a Kárpát-medencei borkóstolás egy új szintjét nyitották meg előttünk. Meg lennénk lepve, ha nem menne hamarosan hírük mifelénk is ezeknek a fajtáknak és tételeknek.
Az említett fajták is megkóstolhatók lesznek 2024. szeptember 27-én a Vince Borműhely felvidéki borkóstolóján. Az eseményen a Vince Magazin felvidéki bortesztjén eredményesen szerepelt borok kerülnek bemutatásra. Jegyek megvásárolhatók a képre, illetve a szövegdobozra kattintva.
Az új, szlovák nemesítéseken kívül az alapborként kínált – és vakon kóstolva elsőre osztráknak hitt – zöldveltelini és a közönségkedvenc, félszáraz cabernet sauvignon rozé is remek tétel. Ugyanígy a cabernet blanc névre keresztelt fehér cabernet sauvignon vagy a hordóból kóstolt, 300 gramm feletti cukorral rendelkező „esszencia” minta is megér egy misét. Maga a kastély és a park amúgy rendkívül felkapott rendezvényhelyszín, remek konyhával, az ősi platánfa mögött felállított profi és elegáns esküvői sátorral és egy busznyi embernek elegendő, 54 férőhelyes szálláslehetőséggel.
Nekünk észak, másnak dél
Einstein óta tudjuk, hogy minden relatív. Ami nekünk az elegáns, hűvös, fehérboros észak, az Szlovákiában a napsütötte, meleg dél. Ezzel együtt öt évből még mindig maximum kettő tud kiemelkedő vörösbort adni. A legjobb klíma (és talajszerkezet) következtében azonban a mai napig még akár a pozsonyi régió bortermelői közül is innen vásárolják a szőlőt, hogy aztán ott legyen bor belőle. A 3 Folyó Völgye társulás egyik vezérgondolata is ebből ered: itt terem a szőlő, amelyből a bor is itt készül el.
Fyrmonia: „kézművesek” a parasztházban

Az ősparkból kiérve visszakanyarodunk a falu központja felé. A főút mellett eltéveszthetetlenül ott áll a modern pincészetté, parányi és idilli kóstolóteremmé alakított egykori fűri parasztház, a Fyrmonia Organic Winery birtokközpontja. Bauer Ildikó férjével együtt álmodta meg a pincészetet, miután családi örökségként jutottak hozzá a remek adottságú szőlőterületekhez az Öreghegyen. A régi parasztházból nem csupán családi ház kialakítására gondoltak. Az utolsó téglafalig újjáépítették, hogy a modern, organikus „kézműves” borászatuk mellett a falu leendő kulturális központjának is otthont adjanak, és a mai napig élő vidéki hagyományokat is tovább ápolhassák. Ildikóék fontosnak tartották, hogy a pincészet
épülete, szellemisége a falu szerves része legyen. Lássák az erre járók, hogy itt napi szinten zajlik munka, és az értékek megmentése mellett olyan értékteremtés is folyik, amihez a falubeliek is hozzájárulhatnak. Ehhez az is kellett, hogy a birtok központ ne valami feltűnő, nagy, személytelen hodály legyen. Inkább bele tudjon simulni a helyi falusi környezetbe.
Az organikus borok dicsérete

Abszolút megvan a létjogosultsága és a maga egyedi bája a natúrba hajló organikus borkészítésnek, amennyiben a végeredmény makulátlanul tiszta marad. Ildikóék borai pedig nemcsak makulátlanok, hanem szemtelenül jók is! Bár a tradicionális borok világában érzem igazán otthonosan magam, de imádom a spontán erjedés, a szűretlenség egyediségét is. Nem hiszek azonban a szigorúan minden mentes „vadnaturista irányban”. Abban hiszek, hogy próbáljuk a lehetőségekhez mérten minimalizálni a beavatkozás mértékét, csupán segítsük a szőlőt isteni metamorfózisa során, hogy valódi csodát kapjunk cserébe. Olyan csodát, amiben az egyediség mellett a szőlőfajta és a terroir is érvényesülni tud.
Rendkívül izgalmas és felemelő élmény egy ennyire apró falun belül két ennyire különböző koncepciójú pincészettel és boraikkal találkozni. Valahol a mélyben ugyanis a kettő ugyanaz, mégis teljesen, gyökeresen más. Míg a Château Rúbaň tradicionális borfilozófiával, analitikával és technológiával segíti a legújabb szlovák nemesítéseket, addig Ildikóék organikus eszközökkel és szemléletmóddal egyengetik az olyan klasszikus fajták útját, mint a rajnai rizling, a pinot noir, a sárgamuskotály és a kékfrankos. Közös pont pedig a tökéletességre törekvés, valamint a terroir, a borok és a Felvidék szeretete.
A Château Rúbaň tradicionális módon, de új nemesítésű fajtákból készített tételei és a Fyrmonia Organic klasszikus fajtákból készített organikus borai egyaránt megkóstolhatók lesznek 2024. szeptember 27-én a Vince Borműhely felvidéki borkóstolóján. Az eseményen a Vince Magazin felvidéki bortesztjén eredményesen szerepelt borok kerülnek bemutatásra. Jegyek megvásárolhatók a képre, illetve a szövegdobozra kattintva.
Visszatérünk!
Bár a szocialista időszakot követően Magyarországhoz képest nagyjából 10-15 év csúszással kezdődött errefelé a modern kori, jó borokat készítő pincészetek újbóli felépítése, bőven behozták a lemaradást. A borászatok fejlődése kifejezetten látványosra sikerült itt, a Felvidéken. Sokkal gyorsabb tempóban tudták átugrani például azokat a borászati, borstílusbeli gyerekbetegségeket is, amiken nálunk némely termelők akár bő évtizedig is csak szüttyögtek… Mindemellett kifejezetten jó érzékkel és ízléssel tudnak itt az új trendek felé fordulni. Amiket ráadásul inkább csak felhasználnak, a saját arcukra formálnak, mintsem hogy gépiesen alávetnék magukat nekik.
A három folyó völgye végérvényesen komplex turisztikai célállomássá kezd formálódni, ahova már nem csak egy-egy fesztivál erejéig érdemes alkalomadtán átlátogatni. Mi ezentúl már borozni, pihenni és kirándulni is vissza fogunk térni. Utazóidőben ráadásul Budapesttől mintha csak a Balatonra autóznánk. Aki pedig attól tartana, hogy a kicsit megkopott angol- vagy németnyelv-tudásával nehezen boldogulna errefelé, ezennel meg is nyugodhat. Bár másik országba érkeztünk, itt 99 százalékban ugyanúgy magyarok között vagyunk. Ismerjük meg ezt a vidéket is, ahova nemcsak mi vágyunk majd újra vissza, hanem a borok és az emberek is visszavárnak minket.
Felvidéki borok kóstolója 2024. szeptember 27-én a Vince Borműhelyen. Jegyek megvásárolhatók a képre, illetve a szövegdobozra kattintva.
A cikk a Vince Magazin 2024. augusztusi lapszámában jelent meg.
Szerző: Blazsovszky Péter
Címlapfotó: Dancsecs Ferenc (a képen a „Fyrmonia család” látható)