Vegyük, amíg még van: szinte teljesen eltűnt a boltokból ez a magyar finomság

2023. december 22.

Kritikus szint alá esett a rendelkezésre álló mennyiség.

December 20-án publikált cikkében az Agrárszektor foglalta össze a magyar mezőgazdaság 2023-as évét. Ebben több örömhír mellett pár aggasztó jelenségre, folyamatra is kitértek. Mint írják, bizonyos magyar gyümölcsös magas munkaerő-igényük miatt szorultak vissza.

A gyümölcstermesztésben a legnagyobb kézi munkaerőt a bogyós gyümölcsök – például a málna, a szeder vagy a szamóca – igényelnek. Ezeknél a fajoknál a legnagyobb munkaerőigény a betakarításkor keletkezik, ahol rövid idő alatt, nagy intenzitású kézimunkára van szükség, mivel a termés jellege igényli az érett fázisban történő azonnali szüretelést. Éves művelésük 3-6 ezer munkaórát igényel hektáronként, melynek háromnegyede a betakarítás nagyon rövid időszakában merül fel. Jelenleg ilyen szűk időintervallumban ekkora mennyiségű munkaerőt találni nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen vállalkozás.

Ennek következtében 2023-ra gyakorlatilag eltűnt a magyar málna. A gyümölcsnek ráadásul nem kedvez a klímaváltozás sem, a hazai klíma ugyanis az elmúlt 15-20 évben szárazabbra és melegebbre fordult. Márpedig a málna nem bírja ezt a klímát, ilyen hő- és UV-terhelés mellett nem állíthatók elő a gazdaságos termelést biztosítható hozamok, illetve minőség.

Ennek eredményeképp évről évre egyre kisebb a málna termőterülete Magyarországon. 2022-ben mindössze 101 hektáron termelték a gyümölcsöt, az éves termésmennyiség pedig már 1000 tonna alá csökkent. A málna hazai fagyasztóipari hasznosítása mára a megszűnés határára jutott. Lengyelországból és Szerbiából számos esetben olcsóbban lehet kész fagyasztott árut importálni, mint a hazai alapanyagot megvásárolni, ráadásul már a frisspiacon is egyre nagyobb teret hódít itthon a lengyel málna.

A megmaradt málnatermő felület inkább frisspiaci árut termel, de ezek döntően néhány tized vagy 1-2 hektáros ültetvények. A jelenlegi hazai termésmennyiség valamivel 1000 tonna alatt van, és ez évről évre folyamatosan csökken. A legtöbb málna Nógrád, Baranya és Zala megyében található. Az elmúlt években modern jelentős fejlesztést Nagykanizsa térségében hajtottak végre az országban – közölte az Agrárszektor.

Címlapfotó: Tara Clark / Unsplash