Somló vs. más borvidékek – a Juhfark Ünnepen versenyeztették a juhfarkokat

2023. október 29.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a somlói Tornai Pincészetben a juhfark reprezentatív bemutatóját. A sétálókóstolón maguk a borok készítői mutatták be a közönségnek 14 pincészet 25 juhfarkját.

Az őshonos, helyi fajták kiemelt szerepet töltenek be a világ borpiacain, hiszen semmi máshoz nem hasonlítható élményt kínálnak a fogyasztóknak. A Somló a maga juhfarkjával ezen belül is különleges helyet foglal el. Egyrészt azért, mert ezt a fajtát szinte kizárólag a Somlón termesztik, másrészt a borvidék terroir adottságai és mérete miatt. Az egyedi összetételű, vulkanikus talajon limitált mennyiségű bor készül.

emberek egy teremben, oldalt ablakok
Fotó: Tornai Pincészet

Az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan növekvő hazai és nemzetközi figyelem irányul a Somlóra és fő fajtájára. Mindezt a juhfarkünnep népszerűsége is jól mutatja. Ebben persze a Somló borászainak következetes munkája is benne van. Nemcsak világszínvonalú, nemzetközi díjnyertes borokat készítenek, hanem elkötelezetten dolgoznak a borvidék hazai és nemzetközi ismertségének növelésén. A Somlói Juhfark Ünnep is az összefogásukból valósul meg évről évre.

Hol a legjobb a juhfark?

A rendezvényhez ezúttal is kegyes volt az időjárás: a kellemes, koraőszi időben megtelt a Tornai Pincészet rendezvényterme és borterasza. A sétálókóstolót a szervezők szokás szerint kiegészítő programokkal tették még érdekesebbé. A Somló vs. Más Borvidékek összehasonító kóstolón például a Somlón készült juhfarkokat vetették össze a Balatonfelvidéken, Etyeken és a Garam mentén készített juhfarkokkal. A fajtát ugyanis – kis mennyiségben – más borvidékeken is termesztik, és érdekesnek ígérkezett, hogy a különböző terroirokon mit produkál. A máshol készült tételek jól állták a versenyt, de a résztvevők számára is könnyen és egyértelműen felismerhető volt, hogy melyek származtak a Somlóról. A workshop talán legizgalmasabb kérdése mégis az volt, hogy hogyan érhetők tetten a borban az az évjáratbeli különbségek (csapadékmennyiség, hőmérséklet stb).

emberek állnak szürke tartályok előtt, kezükben pohár
Fotó: Tornai Pincészet

Népszerű volt a hegy nevezetességeit és történetét a borokkal együtt bemutató dűlőtúra. Emellett a Tornai Pincészet házi múzeumába és pincéjébe ellátogathattak az érdeklődők.

A Juhfark Ünnep kiállta az idők próbáját. Évről évre komoly közönség és szakmai sikerrel állítja fókuszba hazánk világviszonylatban is különleges minőséget produkáló borvidékét és ikonikus fajtáját, a juhfarkot.

Címlapfotó: Tornai Pincészet