Ez a bor kapta a Magyarország legjobb fehérbora címet a világ egyik legnagyobb borversenyén

2023. június 02.

A bor az idei Mundus Vini borversenyről nemcsak egy aranyérmet hozott hozott haza, de a legjobb magyar fehérbornak járó elismerést is.

A Mundus Vini Nemzetközi Borverseny a világ legjelentősebb borászati vásárához, a Németországban évről évre megrendezett ProWeinhoz kapcsolódik. A termelők számára az egyik legfontosabb megmérettetés. A verseny legutóbbi fordulójába 7500 bort neveztek a világ minden részéről.

Mivel a kiadható érmek száma korlátozott, a minőség és a borok pontszámai pedig egyre magasabbak, érmet csak a valóban különleges tételek kaphatnak. A díjazottak közül is kiemelkedett a Tornai Pincészet 2019-es Top Selection Grófi Hárslevelű bora. Kategóriájában a legmagasabb pontszámot érte el – így az aranyérem mellé megkapta a legjobb magyar fehérbor (Best of Show Hungary white) kitüntető elismerést is.

A rangos díjat a somlói borászat alapítója, Tornai Endre dédunokája, Naszer Júlia vette át Robert Joseph-től, a világverseny elnökétől.

A Tornai Top Selection Grófi Hárslevelű 2019

barna palack somlói bor, mögötte táj, fehér felirat
Fotó: Tornai Pincészet

A 2019-es Tornai Top Selection Grófi Hárslevelűfinom parfümös illatában a fajta minden szépsége megtalálható. A mézes hársvirággal túlérett gyümölcsök keverednek. Izgalmas ízében rendkívül behízelgő, különleges aromák játéka tűnik fel. Az aszalt gyümölcsök mellett mézes, fűszeres ízek teszik izgalmassá; a, háttérben a tölgyfa hordós érlelés jellegzetességei is finoman megjelennek. Utóíze gyümölcsös, ásványos, hosszú. (A Vince Magazin tesztjén készült kóstolójegyzet és pontszám ide kattintva ismerhető meg.)

A somlói Grófi-dűlő kiemelkedően szép fekvésű részéről, 40 éves, alacsony tőketerhelésű ültetvényről szüretelték az aranysárga fürtöket. Ezek a fürtök az érés végéhez közeledve különleges látványt nyújtanak. A tökéletes minőségű gyümölcsöt a Tornai Pincészet sok évtizedes tapasztalata, kifinomult, egyedi módszerei és elkötelezett szakemberei formálták a „legjobbnak” választott borrá.

Ajánlják önmagában, kellemes baráti beszélgetések mellé, valamint izgalmas kísérő májpástétomok, fűszeres húsok, könnyű, nem túl édes desszertek mellé.

A Tornai Pincészetről

szürke épület, körülötte növény, mögötte hegy
Fotó: Tornai Pincészet

A pincészetet 1946-ban alapította Tornai Endre egy alig egyhektáros ültetvényen. A ma 70 hektáros birtok az elmúlt évtizedekben folyamatosan hozta el a világ legnagyobb borversenyeinek (Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge, Berliner Wine Trophy, AWC Vienna) aranyérmeit, és mellettük a legjobbnak kijáró díjait.

A világ legalaposabban bírált borversenyének legmagasabb elismerését, a londoni International Wine Challenge Trófea díját négy alkalommal is megkapták.

Top Selection boraikban a kitűnő savszerkezet, az ásványosság, a magas extrakttartalom és a fahordós érlelés egyedülálló egységet, eleganciát és harmóniát alkot. A borok a legkiválóbb somlói dűlők különleges minőségű, válogatott szőlőiből készülnek, gravitációs feldolgozással, héjon áztatással, battonage alkalmazásával, 500 literes tölgyfa hordókban erjesztve. A 8–10 hónapos hordós érlelést 6–10 hónapos palackos érlelés követi.

A borvidék

A somlói borok az egész világon egyedülállóak. Ezer közül is könnyű felismerni őket. Jellegzetes mineralitású, különlegesen tartalmas borok, több, külön-külön is fontos tényező összjátéknak eredményeként.

A hegy talaja nem egyszerűen vulkanikus, hanem az összetétele speciális, amit nagyon szeret és meghálál a szőlő. A különlegességet a szivacsos, jó vízmegtartó bazaltmorzsalék (serét), az évmilliók alatt összegyűlt talajképző hordalék és gazdag mikroorganizmus-állomány összessége adja.

E különleges talaj adottságait a helyi, őshonos fajták (mint a juhfark, hárslevelű, furmint) a borban páratlan gazdagsággal, összetéveszthetetlen ásványossággal képesek megjeleníteni.  

A síkságból kiemelkedő hegy időjárási viszonyai ráadásul különösen kedvezők ahhoz, hogy a fürtök egészségesek maradjanak és tökéletesen beérjenek. A borhoz így páratlan minőségű alapanyagul szolgáljanak.

(partneri együttműködés)
Címlapfotó: Tornai Pincészet