A másnaposság elleni legjobb szer mindenki hűtőjében ott van

2022. november 23.

A másnaposság leküzdésében egy hétköznapi élelmiszer a legjobb társ – állítja a boros szakember.

Egy esti italozásba a barátokkal, családdal szinte mindenki hajlamos belefeledkezni és egy kicsit túlzásba vinni azt. Az ebből fakadó másnaposság már közel ennyire nem népszerű, arról szívesen lemondana az ember. A „népi gyógyászatban” több módszer is elterjedt a tünetek enyhítésére.

Ezek között tartja magát, mint hatékony „gyógyszer”, a tojás is, ami a minap megint felbukkant egy cikkben. Az eredetileg a Leicestershire Live-on megjelent, de a the drinks business által is szemlézett írás el is magyarázza a tojás hatásmechanizmusát.

„A másnaposság legfőbb oka, hogy az alkohol dehidratál, valamint ront az alvás minőségén. Mivel toxikus anyag, ezért a testünk fokozott működésbe kezd, hogy eltávolítsa” – írja a cikkben Callum Dooley, a borhűtőket forgalmazó Elite Wine Refrigeration igazgatója.

Nagyon fontos – állítja –, hogy figyeljünk oda a megfelelő étkezésre. A gyomorsavaknak is nagy szerepe van ugyanis abban, mennyire lesz súlyos a másnaposság. „Alkoholfogyasztás előtt táplálkozzunk egészségesen, hogy megfelelő energiával kezdhessük az italozást. Előtte és utána ne együnk cukrosat, mert az alkohol maga is egekbe emelheti a vércukorszintet” – folytatja Dooley.

Az egyik legjobb élelmiszer ilyenkor állítása szerint a tojás. Ennek aminósavai ugyanis képesek lebontani a borban kisebb-nagyobb mennyiségben természetesen jelen lévő acetaldehidet, ami szintén hozzájárul a másnapossághoz. Mindemellett a tojás a gyomor regenerálódását segítő tápanyagokban, ásványi anyagokban is gazdag.

Természetesen Dooley-nak is az a legfőbb javaslata, hogy lehetőleg próbáljuk meg kordában tartani a „szomjunkat” és ne vigyük túlzásba az egyidejű alkoholbevitelt. Ebben az esetben egészen biztosan megússzuk a másnaposságot.

Címlapfotó: Fred Moon / Unsplash