A fajta sok arcát ismerhetjük meg – interjú Jásdi Istvánnal, az „Olaszrizling szerintünk” szervezőjével
Különlegesen izgalmas lesz a 2025-ös Olaszrizling szerintünk kóstoló, mert itt mutatkoznak be az extrém 2024-es évjárat első tételei – mondja Jásdi István, az esemény egyik szervezője.
VINCE: A 2025. január 25-én megrendezésre kerülő Olaszrizling szerintünk program az évek során a fajta legnagyobb kóstolójává nőtte ki magát. A borászok is tekintenek rá és ennek megfelelően készülnek meglepetéssel, különlegességgel?
JÁSDI ISTVÁN: Hagyományosan 24 kiállító szokott megjelenni 2-2 borral, ami összesen 48 tételt jelent. Bár bizonyos stílus kialakult már, a legtöbb tétel hordozza a fajta karakterjegyeit, azt is tudjuk, hogy az olaszrizling terroirt közvetítő képességét akarjuk megmutatni, a 48 bor között mégis mindig találni olyat, ami meglepetéseket rejt. Például azért, mert az adott évjárat is nagyban meghatározza a végeredményt. Több kollégával beszéltem, miközben nálunk 2024 július-augusztusban 20 milliméter csapadék esett, tőlünk pár kilométerre már 55, ami nekik tökéletes volt. Szóval ezért is lesz nagyon izgalmas a kóstoló, mert valóban a fajta nagyon sok arcát ismerhetik meg a vendégek.
Az olaszrizling és a klímaváltozás
VINCE: A sétálókóstolót mindig szakmai vacsora és sajtóbeszélgetés előzi meg. Ennek témája 2025-ben a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás lesz a szőlészetben és a borászatban. Van ok aggodalomra az olaszrizling jövőjét illetően?
JÁSDI ISTVÁN: Ha extrémnek lehet nevezni egy évjáratot, akkor a 2024-es az volt. Az egyik legextrémebb, amit valaha tapasztaltunk. Mégis, aki időben szüretelt és a borászati feladatokat is jól meg tudta szervezni, annak a pincéjében egészen kitűnő olaszrizlingek születtek. Nem mondom, hogy ez az ideális az olaszrizlingnek, de nem annyira viseli meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell gondolkodnunk, beszélgetnünk a jövőjéről, a nemesítési lehetőségekről, a szőlészeti módszerek felülvizsgálatáról. Úgy gondolom, a klímaváltozás inkább ezeket a területeket érinti és kevésbé a borászati részt, az előbbieket viszont erőteljesen.

VINCE: Kinek ajánlja a 2025-ös Olaszrizling szerintünk kóstolót?
JÁSDI ISTVÁN: Amikor anno létrehoztuk a sétálókóstolót, akkor a két helyszínen, a St. Donatban és nálunk a Jásdi Borteraszon 200 vendégnek biztosítottunk helyet. Rájöttünk, ez túl sok. Minden boros rendezvénynek a halála, ha a szervezők addig feszítik, amíg már úgy kell könyökölni egy pohár borért és nem lehet beszélgetni a termelővel. Hiába voltunk tehát mi a januári Balaton legnagyobb rendezvénye, 5 éve úgy döntöttünk, 120 főben maximáljuk a belépők számát a két helyszínen. Mi a borászokkal való jó beszélgetések, bor körül kialakuló barátságok helyszíne szeretnénk lenni.
Ezért is fontos, hogy nálunk a 48 bor mögött a 24 termelő személyesen áll ott. Ami egyébként nekik is nagyon jó, hiszen a szakértők és újságírók mellett azokkal a borfogyasztókkal is találkozhatnak, akik végső soron megvásárolják a borokat. Az ő véleményük, visszajelzésük talán a legfontosabb. És ebbe tényleg mindenki beleértendő: idén is kínáljuk a kedvezményes junior jegyet a 35 év alattiaknak, ezzel is támogatva a fiatalok megjelenését és megismerkedését a kulturált alkoholfogyasztással. Az már most biztos, hogy idén is nagyon sokan lesznek, a 120 fős limit miatt nem sok jegy maradt. Ezért mindenkit arra bíztatok, minél előbb biztosítsa részvételét és kóstoljuk meg együtt 2024 első olaszrizlingjeit.
Címlapfotó: Jásdi Pince