Az extrém időjárás miatt hiány lehet egyik kedvenc hungarikumunkból?

2023. augusztus 09.

A fagy és a sok csapadék jelentős terméskiesést okoz. A megkérdezett szakemberek nehéz évre számítanak.

Alig egy hónappal Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny eredményhirdetése után a boon.hu Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei újság miskolci pálinkafőzdéket keresett meg egy minapi cikkéhez. Azt szerették volna kideríteni, milyen szezonra számítanak idén a pálinkafőzők. A termelők megerősítették, a szűkösebb alapanyag-felhozatal miatt kihívásokkal teli év előtt állnak. Mint mondták, a baracktermés például kifejezetten gyatra volt. Szinte alig akadt „szednivaló” Miskolc környékén. Ehhez hasonlóan kevesebbnek ígérkezik még a tavalyi extrém száraz évhez képest is a meggy és a cseresznye, köszönhetően a virágzáskor beköszönő fagynak és csapadéknak – összegezte a hallottakat a boon.hu.

Ehhez jön még, hogy a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előrejelzése alapján komoly kiesés várható a szintén népszerű pálinka-alapanyagnak számító szilvánál is. A honlapjukon augusztus 1-én közzétett összefoglaló szerint szilvából a közepesnél gyengébb, 40-50 ezer tonnás termés várható idén Magyarországon. A FruitVeB által közzétett jelentés szerint a kilátások országrészenként és fajtánként eltérőek. A pontos becslés nehéz, de a termőterület többségét kitevő dunántúli, Pest és Bács-Kiskun vármegyei termesztőkörzetekben többnyire gyenge termés ígérkezik. A közepesnél jobb csupán az északkeleti térségben várható.

Magyarországon majdnem hatezer hektár a szilva termőterülete, bár 10 éve még megközelítette a 8 ezer hektárt. A termés évi 60-65 ezer tonna, jó években csaknem 80 ezer tonna is lehet, 2020-ban viszont alig 25 ezer tonna jött össze. A tavaszi fagyok kedvezőtlen hatása az utóbbi években egyre jelentősebb, a terméskilengések kiszámíthatatlanná teszik a piacot.

A pálinka, hazánk egyik legkedveltebb és legnépszerűbb itala, 2013-ban került fel a Hungarikumok közé. 2018-ban hivatalosan 5,6 millió félliteres palackot tett ki a magyar pálinka-forgalom. 2020-ban több mint 14 milliárd forintot költöttek a magyarok pálinkára.

Címlapfotó: Vitolda Klein / Unsplash