A Sebestyén Pince különleges, limitált borcsomagot mutatott be

2022. november 02.

A szekszárdi Sebestyén Pince három különleges bikavérrel kedveskedik a borrajongóknak. Aki most nem csap le rájuk, annak utána minimum 2026-ig várnia kell.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a szekszárdi Sebestyén Pince. 18 év munkája sűrűsödik össze a most bemutatott három borukban. Mivel nem tősgyökeres borászcsaládról van szó, nem voltak megörökölt ültetvényeik, kialakult borstílusuk.

A Szekszárdi borvidéken mindazonáltal több évszázados hagyománya van a borok házasításának. Ezeket a borokat az idők során bikavérnek, óvörösnek és cuveé-nek is nevezték. A Sebestyén Pincs értékrendjében a helyi fajtákra épülő, a világon is egyedinek számító és máshol nem készített bikavér kapta a legnagyobb hangsúlyt.

A borászat első tíz éve stíluskereséssel, majd a második tíz év a stílusnak megfelelő területek kiválsztásával és betelepítésével telt. Az alapgondolat, hogy Szekszárd völgyeinek különbözőségét a bikavéren keresztül mutassák be, 2007-ben fogalmazódott meg. A sok felfedezni való dűlő közül kiválasztottak három markánsan különböző adottságú és ezáltal más-más stílusú borokat eredményező területet, ahol az elmúlt tizenegy évben a bikavér készítéséhez szükséges fajtákat (kékfrankos, kadarka, merlot, cabernet) telepítettek el.

egy férfi és egy nő állnak nappal a szabadban, mögöttük zöld táj
Fotó: Malakovics Kornél

Ennek a hosszadalmas munkának a gyümölcse 2019-ben fordult termőre, amikor először tudtak mindhárom dűlő terméséből dűlőszelektált bikavért készíteni. A munka és a tanulás még folytatódik, a pincészetnél mindenki azon van, hogy a Sebestyén értékrend mentén a természet adta minőséget minél eredetibben átmenthessék a palackokba. Cél a Szekszárdi borvidék értékének, sokszínűségének bemutatása három különböző stílusú dűlőszelektált boron keresztül.

Iván

Az Iván-völgyben található 2,4 hektár területről 2007-ben úttörőként a Sebestyén Pince készített először dűlőszelektált bikavért a Szekszárdi borvidéken. Itt voltak a borászat első ültetvényei, ezek a pincéhez legközelebb fekvő területek, itt él a család is.

A három dűlő közül itt a legvastagabb a Szekszárdi Borvidék meghatározó talaja a lösz. A löszös talajnak és az öreg szőlők mélybe nyúló gyökerének köszönhetően az itt született bor nagyon részletgazdag, komoly ízmélységgel bír.

Görögszó

A Sebestyén Pince legnagyobb összefüggő területe, 2017-ben vásárolták meg. Ez a vásárlás a pince eddigi történetének legnagyobb befektetése volt. Itt az új telepítéseknél elkezdték nem konvencionálisan művelni a szőlőt abban a hitben, hogy
később bio művelésben tudnak dolgozni.

A keleti fekvésű 60-70 méter széles teraszokat a szél jól átjárja, ami segít a gombabetegségek megelőzésében. Az innen származó borok fejlődnek a leglassabban. A löszös talaj magas vörösagyag tartalmának köszönhetően finomszemcsés, érett tannin, telt
karakter és határozott savak jellemzik. Rendkívül tagolt, ízgazdag, hosszú érési potenciállal.

Porkoláb

Az itteni területeiket 2012-től kezdve telepítették a dél-nyugati fekvésű völgyben. A termést több szétszórtan fekvő parcella adja. Az innen származó borok fejlődnek a leggyorsabban.
Puha tanninjai, eleven savszerkezete és finom mineralítása a magas mésztartalmú löszösvörösagyagos talajnak köszönhető. Elegánsan könnyed és mégis tartalmas, vibráló lecsengéssel.

Ahhoz, hogy a termőterületek adottságait minél jobban tükrözni tudják a boraikon keresztül, már a kezdetektől fontosnak tartották a tradícionális feldolgozást (kézi szüret, kézi válogatás, nyitott kádas erjesztés. kézi csömöszölés) és a 2od, 3ad, 4ed töltésű 500 literes magyar tölgyfahordók használatát. A palackok zárásához innovatív és környezetbarát cukornád alapú dugót használnak.

A Sebestyén Pince legközelebb 2026-ban készül hasonló dobásra

A mindhárom bikavért tartalmazó csomag ezen a linken, illetve a Bortársaság üzleteiben érhető el. Limitált darabszámról van szó, mindössze 1800 csomag keresi a gazdáját. Ezek értékesítése 2022 novemberében megindult, legközelebb utána csak 2026-ban lehet a különlegességekhez hozzájutni. Feltéve, hogy a 2024-es termés megfelelő lesz…

(promóció)
Címlapfotó: Malakovics Kornél