Figula Mihály sokkal több mint borász

2023. június 19.

Tavaly Figula Mihály érdemelte ki az Év bortermelője elismerést, júniusi lapszámunk kapcsán pedig vele is beszélgettünk. Kedvcsináló következik!

„Az elismerés csak akkor jó, ha egyfajta doppingként kezeljük, és nem okoz megelégedettséget. Másrészt a díjak által nyilván magasabbak lesznek az elvárások. De én enélkül is magamra veszem az extra terhet, a díjak fényében még jobban és jobban akarom csinálni.”

A Decanter sikerről

„Amikor a 2016-os Köves borunk 97 pontot kapott a Decanter World Wine Awardson, kollégám Feil József csak annyit kérdezett: vajon hol buktuk el azt a három pontot? Bár ez nyilván félig vicc, a hozzáállásunkat jól mutatja.”

A balatoni építkezőkről

„Állítom, a végén azok se fogják jól érezni magukat, akik beépítik a Balatont, hiszen eredetileg a természeti csodák miatt jöttek ide. Amúgy meg össznemzeti szinten is a szőlőnek, bornak lenne nagyobb haszna. Ha a területen szőlő van és bor készül, abból munkahelyet teremtünk, áfát és adót fizetünk.”

ember magyaráz
Fotó: Talabér Géza/Vince Magazin

A gyerekekről

„A mi gyerekeinknek már nem lesz feladatuk a bővülés, a több generáció által összerakott birtokot kell továbbvinniük. És akkor ez máris egy jó dolog.”

A jövőről

„Van sikertörténet, csak el kell lesnünk. Szerintem minden adott hozzá, hogy nekünk is összejöjjön.”

A Figula Mihállyal készített teljes interjú elolvasható a Vince Magazin aktuális, júniusi lapszámában.

Szerző: Geri Ádám

Címlapfotó és fotók: Talabér Géza