Tállyai furmint lett a Vince különdíjasa az Országos Borversenyen

2024. július 11.

Az Országos Borversenyen idén a Vince magazin is díjat adott át. A legjobb Kárpát-medencei fajtából készült nagy száraz fehérbor kategória nyertese lett a mi választottunk is.

A Vince magazin az idei évben először ajánlott fel különdíjat az Országos Borverseny kiemelt kategóriáinak egyikében. „A legjobb nagy száraz fehérbor Kárpát-medencei fajtából” kategória díját a tállyai Tokaj Art Wine birtok Genius 2021 bora nyerte el, amely a Tokaji borvidék zászlós szőlőfajtájából, furmintból készült. 

A Vince különdíját Ertl Flóra márkaigazgató adta át
A Vince különdíját Ertl Flóra márkaigazgató adta át
Fotó: Országos Borverseny

A Vince magazin fontosnak tartja, hogy a kiemelkedő minőségű borokat készítő termelőket még alaposabban megismertesse a szélesebb borkedvelő közönséggel, ezért a különdíjas pincészet számára egy négyoldalas megjelenési lehetőséget ajánlott fel. Így a magazin hasábjain nemsokára olvasóink is találkozhatnak a Tokaj Art Wine-t bemutató hosszabb cikkünkkel.

Háromszintű kiválasztási rendszer

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2024. június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny (OBV) díjkiosztó ünnepségét. A versenyre idén az ország 22 borvidékéről 230 pincészet nevezett összesen 897 tétellel. 

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind az eredményhirdetés alkalmával.

Frittmann János az OBV Szervezőbizottságának elnökeként köszöntő beszédében kiemelte, hogy az Országos Borverseny a hazai borversenyek legrangosabb bormustrájává vált az elmúlt 28 évben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szervezésében. A szakma elismeri, várja, amit jól mutatnak a számok is, hiszen az összes borvidékről érkeznek nevezések és a nevezési tételek száma is országos szinten a legmagasabb. Az OBV eredményei az ágazat számára mindig fontos visszajelzést jelentenek a minőségről és persze a trendekről. 

A győztesek

A 43. Országos Borversenyen 7 nagyarany, 163 aranyérem, 117 ezüstérem, 11 kategóriagyőztes, illetve a Legeredményesebb borászat díja került átadásra. A legjobb Kárpát-medencei fajtából készült nagy száraz fehérbor kategória nyertese a Tokaj Art Wine pincészet Genius 2021 bora a Vince magazin különdíját is átvehette.

A teljes eredménylista a www.orszagosborverseny.hu oldalon tekinthető meg.

Címlapfotó: Zan Lazarevic / Unsplash