Nehogy megegyük a tojást, ha ezt látjuk a héján!

2024. március 18.

Súlyos betegséget szedhetünk össze, ha nem vesszük figyelembe az árulkodó jeleket a tojáshéj külső felületén.

A tojás érzékeny élelmiszer, a szalmonella baktérium miatt még frissen is óvatosan kell bánni vele. Fokozott veszélyt jelent romlott tojás, ami szintén igen komoly egészségügyi panaszokat tud okozni. Nehézséget jelent az is, hogy eltarthatóságának hossza, illetve állapota nehezen meghatározható. A mashed.com oldal sietett az olvasói segítségére, egy cikkében összesen 11 jelet gyűjtött össze, amik arra utalnak, hogy az adott tojás elfogyasztása már nem biztonságos.

Szerencsére ezek közül kettő a héjra vonatkozik, vagyis bizonyos kórokozók, szennyeződések jelenléte már ránézésre megállapítható. Az egyik figyelmeztető jel a nyálkás tojáshéj. Ha egy fényes, síkos réteget találunk rajta, biztosak lehetünk benne, hogy  tojás már nem ehető. Mindenképpen dobjuk ki a tojást, majd utána alaposan mossunk kezet.

Szintén probléma, ha porszerű foltokat találunk a tojás héján. Ez egyértelműen penészre utal. A foltok színe sokféle lehet a fehértől a zöldön át egészen a feketéig. Ne legyen kétségeink, mindegyik gombás fertőzés eredménye. Alaposan nézzük át azokat tojásokat, amiket meleg, nedves helyen tároltak. Jó eséllyel fogunk rajta találni ilyen foltokat.

Ne tévesszen meg minket, hogy a penész láthatóan először a héjon jelenik meg. Szinte mindig bekerülnek azonnal a tojásba is. Ne kockáztassunk tehát, inkább dobjuk ki ezeket a tojásokat. Az egészségünk a legfontosabb.

Címlapfotó: Fernando Andrade / Unsplash