Régen a gazdagok levese volt, ma viszont már fillérekből elkészíthető
A konyhákon a szakácsok abban versenyeztek, ki tudja a legkifinomultabban elkészíteni.
Az uborkát ma leginkább friss salátákhoz társítjuk, pedig volt idő, amikor az angol arisztokrácia egyik kedvelt leves alapanyaga volt. A 19. század előkelő angol birtokain az uborka sokféleképp került az asztalra: töltve, párolva, főzve, sőt levesként is. A meleg uborkaleves igazi különlegességnek számított az úri körökben – olvasható a mindmegette.hu oldalon.
A népszerűség oka, hogy sok elegáns kastély mellett hatalmas konyhakert zöldellt. A kertészek mesteri módon termesztettek mindent, amire a ház konyhájának szüksége volt. A konyhákon pedig a szakácsok abban versenyeztek, hogyan lehet a legegyszerűbb hozzávalókból kifinomult fogást készíteni. Így vált az uborka – a fehérrépa és a fodros kel mellett – a korszak egyik kedvenc alapanyagává, az uborkaleves pedig a kedvenc fogásává. Ami akkor még alapvetően a meleg levesek közé tartozott.
Az uborka azóta már gyakorlatilag mindenki kedvencévé vált. Részben amiatt is, mert a kedvezőbb árú zöldségek közé tartozik. (Manapság 1 kg 1000 forint körüli áron kapható.)
Az uborkaleves receptje megtalálható a mindmegette.hu oldalon.
Címlapfotó: Fusco Studio / Unsplash