300 Ft-ért vesszük darabját az egzotikus gyümölcsnek, ami már a magyar kertekben is terem
A klímaváltozás miatt egyre több kertész kísérletezik a sikeres nevelésével.
A kivi (Actinidia deliciosa) egy trópusi származású, fás kúszónövény, amely lédús, édes-savanykás gyümölcséről ismert. Magyarországon a termesztése főként a déli és délkeleti régiókban lehetséges, ahol a tél nem túl hideg, és a tavaszi fagyok nem veszélyeztetik a rügyeket. A klímaváltozás miatt egyre több kertész kísérletezik a kivi sikeres nevelésével, különösen hibrid és hidegtűrő fajtákkal – olvasható az Agrofórum cikkében. A növény hosszú életű, és megfelelő körülmények között bőséges termést hoz, ami nemcsak ízletes, hanem látványos kerti elemként is értékes. Ráadásul pénzt is spórolhatunk vele, hiszen a kivi árát tekintve még az egzotikusabb gyümölcsök közé tartozik: a nagybani piacon kilója 1500 forint körül alakul, hagyományos piacon egy átlagos méretű darabja 300 forintra jön ki.
A magyar éghajlati viszonyok között a kivi termesztése izgalmas kihívás lehet, de a megfelelő fajták kiválasztásával biztosíthatjuk a bőséges termést és a látványos kertet! Válassza az Actinidia arguta, azaz japán kivi fajtákat, melyek a -30 °C-ig terjedő hideget is elviselik, így a magyar teleken is biztonságosan nevelhetők! A kisebb, de ízletes gyümölcsök héja puha és ehető, így a fogyasztásuk egyszerre kényelmes és élvezetes.
Amennyiben a legextrémebb hidegben is szeretnénk kivinket biztonságban tudni, az Actinidia kolomikta, vagyis a szuper-hardy kivi ideális választás! Ez a fajta akár -40 °C-ig is ellenáll a fagynak, levelei pedig dekoratív rózsaszín és fehér foltjaikkal különleges látványt nyújtanak a kertben! Bár a gyümölcsök kisebbek, ízük kivételes és tápláló, így érdemes számításba venni.
A hibrid fajták, például a ‘Geneva’ és a ‘Meader’, ötvözik a hidegtűrést a nagyobb gyümölcsök előnyével! Ezek a fajták gyorsan termőre fordulnak, és ellenállnak a téli fagyoknak, így a hagyományos kivi élményét kínálják a hűvösebb magyar régiókban is.
Hogy hogyan kell ültetni és gondozni, arról a már említett Agrofórum cikk ír részletesen.
Címlapfotó: Filip Urban / Unsplash