Egy apró trükkel Michelin-csillagos köret varázsolható a krumpliból
Michelin-csillagos sztárséf osztotta meg a krumpli felhasználásával készülő kedvenc köret receptjét. Érdemes kipróbálni!
A burgonya az egyik olyan elég gyakran elővett köret, amit sokféleképpen el lehet készíteni. Nagyon finom akár pürésítve, sülve, főzve; puhán vagy épp ropogósan. Bármi is a recept, egy dolog biztos: a krumpli mindig ott lesz a kedvencek között.
Hogy előkelő helyét megtartsa, ahhoz nem árt néha kicsit újra kell gondolni – pár új receptötlet segítségével. Egyik ilyen irány lehet például – a krumplival már-már összenőtt – zsír vagy olaj használatának lehetséges elhagyása.
Az angliai Coworth Parkban található – a nyitás után rekordot jelentő 6 hónappal később már – Michelin-csillagos Woven étterem vezető séfjének, Adam Smithnek számtalan receptje van a chipshez, a püréhez, de még a töltött krumplihéjhoz is. A séf alábbi, eredetileg a finedininglovers.com oldalon megosztott ötlete kiváló újragondolása a héjában sült burgonyának.
Michelin-csillagos pirított krumpli
Hozzávalók
- 1kg burgonya
- 2 mogyoróhagyma (kisebb méretű vöröshagyma)
- maréknyi mentalevél (plusz szárak)
- 1 citrom
- 100g sózott vaj
- 200ml jó minőségű repceolaj
- tengeri só
- őrölt bors
Így készül
- Mossuk meg és súroljuk át az összes burgonyát. Meghámozni nem kell őket.
- Tegyük a krumplikat egy nagyobb serpenyőbe, sózzuk meg, és fedjük el hideg vízzel.
- Gyújtsunk a serpenyő alá, hozzuk forrásba a vizet és főzzük addig a krumplikat, amíg éppen csak megfőnek. Ne főzzük szét őket.
- Oltsuk el a tüzet, öntsük le a vizet, adjuk a krumplihoz a mentaszárakat, és hagyjuk az egészet szobahőmérsékletűre visszahűlni.
- Hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra a hagymát.
- Vágjuk a mentaleveleket nagyjából 3 mm-es darabokra.
- Tegyünk a vajat a serpenyőbe és közepes lángon adjuk hozzá a burgonyát. Egy villa segítségével nyomkodjuk kicsit meg a krumplikat, hogy a héj alól itt-ott előbukkanjon a belseje.
- Adjuk a tört krumplihoz a finomra vágott hagymát, majd a repceolajat és pirítsuk őket.
- Ízesítsük tengeri sóval és frissen őrölt borssal.
- Tálalás előtt díszítsük a felkockázott mentalevelekkel és reszeljünk rá egy kis citromhéjat.
A „Crushed Jersey Royal” névre hallgató körét tökéletes kísérője halételeknek, de igazából bármilyen főételhez érdemes kipróbálni. Biztos siker lesz még a befásult krumplirajongók körében is.
Szerző: Bódy Kolos
Címlapfotó: Lars Blankers / Unsplash