Jégkockával és egy apró trükkel megmenthetjük a romlásnak indult élelmiszereket
Több ezer forintot spórolhatunk a konyhában és ehhez csak jégre van szükségünk.
A friss brokkoli nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség. Ha szeretnénk, hogy sokáig friss maradjon, figyeljünk a megfelelő tárolásra. Ehhez mutatott a minap néhány egyszerű trükköt a The Daily Meal cikke, amit az alábbiakban a vince.hu is összefoglal.
Ellenőrizzük a brokkoli állapotát
Mindig győződjünk meg róla, hogy a brokkoli valóban még csak megfonnyadt, és nem kezdett el rothadni. Nézzük meg a szárakat penészfoltok után kutatva, és ellenőrizzük a levelek végét: ne legyenek puhák vagy kihajtottak. Szagoljuk is meg! Ha romlott, inkább dobjuk ki, ne próbáljuk újra frissíteni.
Frissítsük fel jeges vízben
Ha a brokkoli még nem rothadt, vágjuk a szárakat kisebb darabokra, majd merítsük jeges (például jégkockával teli) vízbe 15–30 percre, vagy tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Ha gyorsan szeretnénk felhasználni, főzzük egy percig, majd azonnal pirítsuk meg olajban.
Miért fonnyad hamar, és hogyan tároljuk hosszabb ideig?
A brokkoli gyors öregedésének oka a kiszáradás, ezért hatékony a vízben áztatás. A hő szintén károsíthatja, és még hűvös, hidratált környezetben is fonnyadni kezd idővel. Tároljuk lehetőleg a hűtőben, levegősen, és ne tegyük olyan gyümölcsök vagy zöldségek közelébe, amelyek etilént termelnek (pl. alma, banán, körte, őszibarack, paradicsom). Ez ugyanis ez felgyorsítja az érését. Csak közvetlenül főzés előtt mossuk meg, így elkerüljük a felesleges nedvesség felhalmozódását.
Ha megfelelően tároljuk, a brokkoli kemény és friss marad. Próbáljuk meg vásárlás után pár napon belül felhasználni, és ha penészt látunk rajta, inkább dobjuk ki.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: FlyD / Unsplash