A népszerű zöldség, ami egész évben kapható a boltokban, de télen érdemes vigyázni vele

2025. október 11.

A magyarok egyik kedvenc zöldsége nagyon más arcát mutatja nyáron, illetve télen.

A nyári paradicsom valóságos kincs. Ilyenkor a legédesebb, legaromásabb, és a húsa is roppanós. Amikor viszont véget ér a meleg idő, biztosan sokan tapasztaljuk, hogy az íze megváltozik: vizesebb, jellegtelenebb lesz, és mintha eltűnne belőle a napérlelte zamatos íz. Ennek oka, hogy télen a paradicsomot üvegházakban termesztik, vagy melegebb régiókból szállítják az üzletekbe – ehhez viszont teljes érés előtt szüretelik. Ráadásul a „téli” fajtákat elsősorban eltarthatóságra, nem pedig ízre nemesítették, másrészt hűvös környezetben tárolják őket, ami tovább csökkenti az aromájukat – írja a The Daily Meal.

Bizonyos fajták azonban télen is megőrzik édes-savanykás ízüket. A cseresznye- és szőlőparadicsom például kifejezetten jól bírja az őszi-téli hőmérséklet-ingadozásokat. Mivel kevesebb vizet tartalmaznak, az ízük frissebb, koncentráltabb marad.

Ezzel fontos tisztában lennünk nekünk magyaroknak, hiszen a paradicsom az egyik kedvenc zöldségünk (és amúgy növénytanilag gyümölcs). A Központi Statisztikai Hivatal 2018-as adatai szerint egy fő évente átlagosan 7,6 kilogrammot fogyaszt belőle – ezzel a burgonya, a tartósított zöldségek és a vöröshagyma után a negyedik helyen áll a népszerűségi listán.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Mark Stosberg / Unsplash