Szinte mindenki kidobja a paradicsom egyik legértékesebb részét

2024. február 06.

A paradicsom egyik alkotóelemét nagyon sokan értéktelennek gondoljuk. Nem is tévedhetnénk nagyobbat!

A tökéletes textúra érdekében számos recept úgy próbálja meg csökkenteni az adott étel folyadéktartalmát, hogy előírja a paradicsom puha, zselés részének – és a benne lévő magoknak – az eltávolítását. Ezzel csak egy probléma van: ha ezt kidobjuk, valójában a paradicsom legízletesebb részétől szabadulunk meg.

A paradicsom kocsonyás magháza amellett, hogy tele van az íz szempontjából értékes cukrokkal, rengeteg aminosavat is tartalmaz. Körülbelül háromszor annyi glutaminsav van például benne, mint a zöldség többi részében. Ez a vegyület felelős az umami néven ismert ötödik ízért. Ha tehát megszabadulunk tőle, rengeteg plusz ízt hagyunk ki az ételünkből.  

És mégis, ahogy a Food52 is kiemeli, sajnos rengeteg recept előírja a paradicsomhéj és a középső rész eltávolítását a simább állag érdekében. Valójában viszont sokkal izgalmasabb lesz a végeredmény, ha a zöldségnek ezt a részét is megtartjuk. Egy házi paradicsomszósz határozottan frissebb és kiegyensúlyozottabb lesz így. Ha a plusz umaminak köszönhető komplexitást kihagyjuk, nagy a valószínűsége, hogy kevésbé izgalmas szószt kapunk majd. Ha a magok zavarnak, sokkal jobban járunk, ha utólag szűrjük ki őket a kész léből ahelyett, hogy előre kidobnánk őket az ízletes zselés-kocsonyás résszel együtt.

Természetesen nem minden ételnél lehetséges felhasználni a paradicsom mindegyik elemét. Ha azonban a receptünkbe belefér egy kis extra textúra és lé, amit a paradicsom közepe ad, inkább hagyjuk ki a plusz előkészítő lépést, amit ennek az eltávolítása jelent. (Ebben a mennyei salsa szószban abszolút helye van.) Ha pedig az aktuális ételbe nem is fér bele, ne dobjuk ki. Ropogós kenyérre kenve, tengeri sóval megszórva tökéletesen frissítő, tavaszias snack készülhet belőle.

Címlapfotó: Rodion Kutsaiev / Unsplash