A mindig ropogós kenyér titka a víz!
Mindig ropogós kenyér kerül az asztalra, ha betartunk egy apró és egyszerű trükköt.
Akik már kóstoltak valódi francia baguette-et, tudják, hogy a franciák igazi mesterei a pékszakmának. Az igazi francia kenyerek titka viszont nem feltétlenül az alapanyagokban rejlik, hanem az úgynevezett előtésztában. A poolish egy keverék, egyenlő arányban tartalmaz vizet és lisztet, amihez a kelés elindítása érdekében egy kevés élesztőt is hozzáadnak – olvasható a drive.hu oldalon.
Használatának előnye – így az említett cikk –, hogy a hosszú érlelési folyamat miatt gazdagabb ízt és levegősebb, puhább textúrát kapunk. A módszer olyan hatékony, hogy ma már nem csak a kenyereknél és a baguette-eknél használják, hanem pizzakészítés során is. A kívül ropogós, belül levegős állag pontosan az, amit egy jó pizzában is keresünk. A poolisht órákkal, akár egy nappal előre is elkészíthetjük. Csak két dologra kell figyelni: hogy ugyanannyi vizet használjunk, mint lisztet, és hogy elegendő ideig pihenni hagyjuk.
A teljes recept elolvasható a drive.hu oldalon.
Címlapfotó: Debbie Widjaja / Unsplash