Így hozhatjuk ki a legtöbbet az otthoni pizzasütőből

2024. október 11.

Az otthoni pizzasütő csak az első lépés a tökéletesen elkészített házi pizza felé vezető úton. A kifogástalan végeredményhez pár trükköt is be kell vetni.

A jó minőségű otthoni pizzasütő beszerzése után már tényleg karnyújtásnyira van a tökéletes házi pizza elkészítése. Ehhez azonban nem árt tisztában lenni néhány fontos alapszabállyal és praktikával, melyek megkönnyítik a procedúrát. A Delicious szakértők segítségével összeszedett néhány trükköt. Ezek alkalmazásával tényleg gyerekjáték lesz a sütés.

Fontos tisztában lenni az alapokkal

Első és legfontosabb szabály: a saját kezűleg gyúrt pizzatésztánál is szükséges a megfelelő állag. A túl száraz vagy túl nedves tészta rendkívül megnehezítheti főleg a nyújtást, de a végeredmény sem lesz tökéletes. Rengeteg különböző recept található akár az interneten, akár szakácskönyvek hasábjain. Érdemes addig kísérletezni, míg megszületik az ízlésünk szerinti legtökéletesebb változat. A cikkben tippeket adó Matt és Phil Teeman étterem-tulajdonos testvérpáros szerint a legjobb tészta 58 százalékos hidratáltsággal rendelkezik. Ez ugyan kevesebb, mint az eredeti nápolyi pizzatészta esetében, viszont könnyebb vele dolgozni, ahogy ropogósabb lesz a végeredmény.

A megfelelő hőmérséklet beállítása

Míg a gázzal működő, kisebb sütő nagyjából 20 perc alatt felmelegszik, addig a nagyobb, fával fűthető sütőknél akár órákba is beletelhet a kívánt hőfok elérése. A hőmérséklet folyamatos ellenőrzésére infravörös hőmérőt használjunk: ez távolról méri a hőt, így megkímél minket a balesetektől. Ha a nyílt lángú sütő elérte a megfelelő hőmérsékletet, figyelni kell a lángra. Minél nagyobb, annál gyorsabban sülnek meg a feltétek. Fatüzelésű sütő esetén érdemes megvárni, míg kialszik a láng és parázs marad, a gázsütőt pedig mindenképp alacsony hőfokra kell állítani, hogy egyenletesen süljön meg.

Fontos a megfelelő munkakörnyezet kialakítása

Matt és Phil Teeman szerint kiemelten fontos, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre a „munka” elvégzéséhez, a gyúrástól kezdve a feltétek felaprításáig. Érdemes praktikusan, a használat sorrendjében elhelyezni a szükséges eszközöket, alapanyagokat. Így sokkal könnyebb minden.

További tippek a tökéletes házi pizzához

  1. Mindig legyen kéznél egy kevés finomra őrölt búzadara. A nyújtás közben ennek segítségével könnyen elkerülhető, hogy a tészta felülethez ragadjon. A búzadara durvább szemcséjű, mint a finomliszt, így a pizza aljára ragadó szemcsék nem égnek meg a sütőben.
  2. A pizzalapátot sem árt búzadarával meghinteni, pláne, ha azon készül a pizza. Így elkerülhető, hogy odaragadjon. Bosszantó, amikor a sütőbe csúsztatáskor derül ki, hogy nem akar elválni a lapáttól.
  3. Szükségtelen túl sok feltéttel megpakolni a pizzát. A túl vastag feltét lassabban sül meg, miközben a tészta elég. Ki lehet kísérletezni, mi az a mennyiség, ami egyszerre készül el a tésztával.
  4. Gyúrás közben lehetőség szerint ne maradjon levegő a tésztában. Ez elkerülhető, ha a kör közepétől a széle felé gyúrjuk ki, dolgozzuk át. Valójában így érhető el a tökéletesen könnyed, ropogós állag.
  5. A nagyobb darab mozzarella golyó rengeteg folyadékot tartalmaz. Helyette ajánlott apróbb darabokat használni. A sajt papírtörlőben történő kinyomkodása is jó megoldás lehet.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Revolve Pizza Oven / Unsplash