5 vitaminbomba, ami elárasztotta ősszel a magyar élelmiszerboltokat

2025. október 13.

5 őszi zöldség és gyümölcs, amit mindenképpen érdemes enni, ha egészségesek akarunk maradni.

Az ősszel elérhető zöldségek és gyümölcsök a kiváló ízek mellett kiemelkedő táplálkozási értékkel is rendelkeznek. A szezonális ételek fogyasztása nemcsak a helyi gazdaságokat támogatja, hanem hozzájárul az egészséges étrend kialakításához, és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is. A haszon.hu oldal állította össze azon szezonális zöldségek és gyümölcsök, amiket mindenképpen érdemes ősszel fogyasztani.

Sütőtök

A sütőtök gazdag A-vitaminban, ami a látás és az immunrendszer egészségéért felelős. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, ami segíti a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben, valamint antioxidánsként is működik.

A kímélő és egészséges tök

A hagyományos tök többféle formában és méretben is elérhető, és különböző fogások alapanyagaként szolgál. A tök magas rosttartalommal rendelkezik, ezzel elősegítve a megfelelő emésztést. Bónusz: fogyókúrázóknak is nyerő alacsony kalóriatartalma miatt.

Káposzta és kelkáposzta

A két zöldség gazdag C- és K-vitaminban. Ezek hozzájárulnak a csontok egészségéhez, valamint az erős immunrendszerhez. A kelkáposzta különösen magas rosttartalmú, segíti az emésztést, szabályozza a vércukorszintet. Mindkét zöldség gazdag antioxidánsokban.

Brokkoli

Kiváló C-vitamin forrásként elősegíti az immunrendszer erősítését. Magas a rosttartalma az emésztésünk számára hasznos. A brokkoli tartalmazza a szulforafán nevű előanyagait. A vegyület bizonyítottan segít a szervezet méregtelenítésében és csökkentheti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát.

Dió

Gazdag omega-3 zsírsavakban, így segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A dióban található E-vitamin antioxidánsként védi a sejteket, és hozzájárul a bőr egészségéhez.

Címlapfotó: Joshua Rawson-Harris / Unsplash