Megváltozik a magyarok egyik kedvenc köretének neve – ezentúl ezt keressük a csomagoláson
2025. október 13.
A módosítás elsődleges célja a magasabb minőségű termékek előállításának és megkülönböztethetőségének elősegítése.
Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákról szóló előírásának módosítását tervezi az Agrárminisztérium. A módosítás elsődleges célja a magasabb minőségű termékek előállításának és megkülönböztethetőségének elősegítése.
A tervezet a Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákról szóló irányelvét emeli be a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendeletbe a rendelkezések átfogó felülvizsgálata alapján. A főbb módosítások a következők:
- A savfok, mint minőségi paraméter a száraztészta előállításánál nem befolyásolható és pontatlanul mérhető, ezért kikerül a szabályozásból.
- A módosítás megteremti a magasabb minőségű „friss tojásos” vagy „friss tojással készült” száraztészta termékek megkülönböztethetőségét alapanyag és jelölési szinten.
- A szabályozás kibővül a „teljes kiőrlésű” száraztészta termékre vonatkozó rendelkezésekkel, tekintettel a fogyasztói szokások változására és az egészségesebb táplálkozás előtérbe kerülésére.
- Az „ízesített, dúsított, színezett száraztészta” kategória bevezetése a búzaalapú gabonaőrleményekből előállított száraztésztáknál szűkebb, de pontosabb szabályozást ír elő az „egyéb száraztészta” kategória helyett.
A jogszabálytervezetet 2025. október 18-ig bárki véleményezheti IDE KATTINTVA.
Címlapfotó: Centre for Ageing Better / Unsplash