5 balatoni vendéglátóhely, ahol igazi balatoni halat ehetsz

2022. október 10.

A Balatonon magán tilos a kereskedelmi célú halászat, a vízgyűjtő területén viszont nem, a tó közvetlen közelében több halgazdaság lát el éttermeket.

2013-an óta tilos a kereskedelmi célú halászat a Balatonon, ami azt jelenti, hogy horgászni lehet, a kifogott halat viszont nem szabad eladni. Ezért manapság kifejezetten a tóból származó hallal nem találkozni még a Balaton közvetlen környezetében működő büfékben, éttermekben sem.

Működnek viszont a Balaton mellékvizeire (például Kis-Balaton) települve halgazdaságok, valamint a környékhez erősen kapcsolódó haltelepek (például a helyi tavasbarlang karsztvize által táplált Tapolcai Halgazdaság). Ezek nemcsak ezer szállal kötődnek a Balatonhoz, de mivel a tó vízgyűjtő területéről érkeznek, hivatalosan lehet őket balatoni halnak nevezni. Örömteli, hogy egyre több balatoni vendéglátónak szállítanak be, vagyis a helyi halak a tilalom ellenére sok helyen meg tudnak jelenni. Az alábbiakban ezekből mutatunk be 5-öt.

1. Keszthelyi Halászcsárda (8360 Keszthely, Csárda utca 9.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Halászcsárda – Keszthely (@halaszcsarda.keszthely) által megosztott bejegyzés

A környéken tenyésztő, Balatonlellén saját feldolgozóval rendelkező Friss Haltól, illetve a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-től vásárolnak. Étlapjukon többféle halászlé és számos frissen sült hal található. Tavasztól őszig üzemelnek.

2. Kistücsök Étterem (8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky út 25.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kistücsök • Food & Room (@kistucsokfoodandroom) által megosztott bejegyzés

Szintén a környéki halgazdaságokból szerzik be az alap halaikat, a „balatoni hal” megnevezés viszont kizárólag akkor kerül az étlapra, ha a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. azokból a halakból szállít nekik, amik a siófoki angolnacsapdában akadnak fenn. Mivel ez nem sűrűn fordul elő, inkább csak napi ajánlatként szerepelnek ezek a fogások, szerencse kell, hogy elcsípd.

3. Nádfedeles Halsütő (8638 Balatonlelle, Fogas utca 1.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nádfedeles Halsütő (@nadfedeleshalsuto) által megosztott bejegyzés

A név kötelez, a 60 éve működő lellei halsütödét ugyanis korábban a Balaton Halászati Részvénytársaság üzemeltette. Szintén a Friss Hal szállít hozzájuk, specialitás a pontygyros és a pontytepertő.

4. Paprika Csárda (8621 Zamárdi, Honvéd utca 1.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zamárdi Paprika Csárda (@zamardipaprikacsarda) által megosztott bejegyzés

Haltepertő, pontyhalászlé és frissensültek szintén Balaton környéki halgazdaságból beszerzett alapanyagból. A csárda négy évszakos, nyáron hangulatos terasszal.

5. Kánya Zoli Halsütője és Halfüstölője (8252 Balatonszepezd, Csuki utca 2.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

László Schriffert (@laszschri) által megosztott bejegyzés

Kánya Zoli többek között a már említett tapolcai pisztrángosoktól szerzi az alapanyagot, majd maga füstöli. Széles a választék tengeri halakból is és igen különleges halételeket is készít (harcsaburger, harcsagyros, halas palacsinta).

Címlapfotó: Nick Fewings / Unsplash