Biztos telitalálat – ízbombák a Breier Farmról

2024. május 06.

Aranyérmes sajtok, prémiumlekvárok és húskészítmények, azaz minőségi alapanyagból készített még magasabb minőségű egészséges élelmiszerek, környezetbarát gazdálkodás, változatos programok, gyönyörű környezet – mindez együtt megtalálható a Breier Farmon.

Egy családi ebédből sok minden kinőheti magát, még egy farm is. De menjünk sorrendben: a Breier családban a 2010-es évek elején – amikor sorra születtek a gyerekek, unokák –, fogalmazódott meg a gondolat, és éppen egy családi ebéd alkalmával, hogy a hagyományos ízek megőrzése mellett minőségi élelmiszereket kellene előállítani kontrollált körülmények között. Azt már ifjabb Breier László tulajdonos meséli, hogy 2016-ban rátaláltak arra a területre, ahol később a tanyaközpontot kialakították. A 2022 áprilisában átadott, folyamatosan fejlődő központ esküvők, céges rendezvények, csapatépítő tréningek szervezéséhez is gyönyörű, nagyszerű helyszínt biztosít.

Szelíd növénytermesztés,boldog haszonállatok

tehenek
Fotó: Breier Farm

A 200 hektáros farm 60-70 hektárján gyepgazdálkodást folytatnak; ugyanekkora területen gabonát és takarmánynövényeket termelnek. A tanyaközpont és az állattartás mintegy három hektárt foglal el, míg a fennmaradó 60 hektáron gyümölcstermesztés folyik. De nem akárhogyan: ifjabb Breier Lászlóék ugyanis szelíd növénytermesztést folytatnak, igyekeznek minél kevesebb vegyszert használni és környezetbarát módon gazdálkodni. Terveik között ezért is szerepel rezisztens magyar fajták telepítése, amelyek a szüretig nem igényelnek többet 3-5 kezelésnél. Az itt folyó állattartás pedig „boldog”, a baromfit, a sertést és a szarvasmarhát tágas kifutókban, alacsony állatsűrűség mellett tartják. A farm működése három alappilléren nyugszik – mondja ifjabb Breier László –, a minél környezetbarátabb gazdálkodáson, azon, hogy amit megtermelnek, helyben dolgozzák fel. Emellett pedig szeretnének minél több embert kicsalogatni a természetbe.

Aranyérmes sajtok

A pomázi Breier Farmra nemcsak a csodás környezetért, de a Tanya Boltban és a Tanya Bisztróban megkóstolható, megvásárolható termékekért is érdemes ellátogatni. Na meg azért is, mert itt aranyérmes sajtok is gurulnak a hegyről. Persze a gurulás képletes, de az aranyérmek és a sajtok is valódiak. A legjobb minőségű szénatejből készülnek, amelyet zömében magyar tarka állomány termel. A tejüzemben napi 600-700 liter tejet dolgoznak fel, készül friss gomolya, Tanya sajt és a Pilisi sajt. Utóbbi kettő 2023-ban aranyérmet szerzett a világ egyik legrangosabb sajtversenyén, a World Cheese Awardson. „A Tanya sajtot három hónapig érleljük, állaga krémes, hajlékony, pikáns, ez adja egyediségét” – meséli Elek Szabolcs,
a sajtüzem vezetője. Tőle tudjuk meg azt is, hogy a Pilisi sajtot kilenc hónapig naponta kezelik, mossák, így alakul ki rajta egy ehető, kemény kéreg, amely védi és érleli a sajtot. A sajtok természetesen borokhoz is jól illenek: a fiatalabbak, kevésbé karakteresek a friss, enyhén savas fehérborokhoz, aztán ahogy érnek, úgy érdemes őket a nagyobb testű fehérborokhoz kóstolni, egy év felett pedig már jöhetnek a vörösek is.

gyerek piros traktoron
Fotó: Breier Farm

Kóstolásra csábító húskészítmények

A boldog állattartás eredménye másként is kézzelfogható, sőt kóstolható is a Breier Farmon. Mert, ahogy a boldogan tartott tehenek tejéből sajt, úgy a boldogan tartott sertések húsából közel harmincféle, a legjobb értelemben vett „disznóság” készül. Miként ifjabb Breier László elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a hagyományos állattartás ismérveit követve „boldog” állatokat neveljenek, és ezáltal prémiumminőségű alapanyagból készíthessék el különböző hústermékeiket. Modern technikával, de a hagyományos receptúrák alapján olyan kiváló minőségű és magas hústartalmú húskészítményeket kínálnak, amelyek házias ízeikkel azonnal kóstolásra, reggelire, ebédre, uzsonnára, azaz mindenképpen evésre csábítanak. A húskészítmények – amelyek között van frankfurti virsli, füstölt-főtt prémiumsonka, debreceni, sós szalonna, marhapárizsi, szívsonka, angol szalonna, paprikás kulen és ugyanez csípős változatban is – megvásárolhatók a Tanya Boltban, vagy rögtön megkóstolhatók a Tanya Bisztróban.

Gyümölcsbombák, lekvárosüvegben

kosár, pokróc, ételek
Fotó: Breier Farm

A Tanya Boltban érdemes egyébként alaposan szétnézni, mert a sajtok és a húskészítmények mellett „gyümölcsízbombák”, azaz lekvárok is kaphatók, amelyek minőségben, természetesen felfelé, megint csak eltérnek a szokványostól. A lekvárok gyümölcstartalma ugyanis általában 35%-nál indul, a Breier Farmon azonban nem adják alább 75%-nál. Az „ízbomba” így biztos telitalálat, különösen, mert a kíméletes gyártással az ízvilág mellett a gyümölcsök színvilága is maradéktalanul élvezhetővé válik e prémiumkategóriás termékekben. A kínálat itt is széles, de mindenekelőtt finom: kapható őszibarack, áfonya, erdei vegyes gyümölcs, csipkebogyó, szamóca, sárgabarack. A lekvárok természetesen adalékmentesek, de most álljon itt mellettük egy kis adalék: ifjabb Breier László büszkén mesélte, hogy a 2023-as Great Taste Awardson, amely az élelmiszeripar egyik legnagyobb presztízsű rendezvénye, ahol vakkóstolás alapján választják ki a legjobb élelmiszereket és italokat, a Breier Farm Prémium őszibaracklekvárja egycsillagos minősítést kapott, ami óriási elismerést jelent számukra.

(partneri együttműködés)
Szerző: Nagy Ottó
Címlapfotó: Breier Farm