A magyarok 90%-a nem eszik eleget ebből az élelmiszerből, és ebből még baj lesz

2025. március 05.

Kutatók megkongatták a vészharangot, jó lesz változtatni!

Az elmúlt évtizedekben rengeteg kutatás igazolta, hogy a ma termesztett élelmiszerek tápértéke jelentősen csökkent. A dédszüleink által fogyasztott zöldségek és gyümölcsök jóval több vitamint és ásványi anyagot tartalmaztak, mint amelyek a boltok polcain ma elérhetők. Egy friss felmérés szerint tízből kilenc magyar nem fogyaszt belőlük eleget. Az ajánlások szerint naponta legalább 40 dekagrammnyi – részben friss, részben feldolgozott – zöldséget, gyümölcsöt kellene ennünk, hogy biztosítsuk a szükséges vitaminokat és rostokat – olvasható az Agroinform cikkében.

Mindeközben – mint írják – egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy ezek az élelmiszerek már nem olyan tápanyagdúsak, mint régen. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába próbálunk egészségesen étkezni, lehet, hogy így sem kapja meg a szervezetünk a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Egy 2024-ben megjelent tanulmány szerint a modern növényekben jelentősen csökkent a fehérje-, kalcium-, foszfor-, vas-, riboflavin– és C-vitamin-tartalom. A tudósok szerint ennek oka a mezőgazdasági technológiák változása. Az intenzív öntözés, a műtrágyázás és a hozamnövelő technikák a talaj rovására mennek, így a növények már nem képesek annyi tápanyagot felvenni, mint régen.

A talajban lévő gombák segítik a növényeket a tápanyagfelvételben, ám a nagyüzemi mezőgazdaság gyakran megbontja ezt a természetes egyensúlyt. A klímaváltozás és a megnövekedett szén-dioxid-szint pedig tovább súlyosbítja a problémát.

A tápanyagcsökkenés mértéke változó: a brokkoliban és kelkáposztában például a kalcium, míg az uborkában és a petrezselyemben a vas és a C-vitamin csökkent drámaian. Ez a jelenség nemcsak a növényekre, hanem az állati eredetű termékekre is hatással van. Ha a takarmányban kevesebb a vitamin és az ásványi anyag, akkor a hús, a tej és a tojás sem lesz olyan tápanyagban gazdag, mint régen.

Címlapfotó: kevin turcios / Unsplash