Lassítja az öregedést, minden magyar piacon kapható, mégis alig esszük
Lassítja az öregedést, fiatalon tartja az agyunkat.
Sejtjeink nem örökéletűek. Normális körülmények között amint lejár az idejük, vagy az élettel összeegyeztethetetlen sérülést szenvednek el, meghalnak. Ezt követően a szervezet szétszereli, kiüríti, illetve egyes részeiket újrahasznosítja. Azonban némelyik idős, vagy károsodott sejt egyszerűen nem akar megsemmisülni. És ezzel nemcsak az a gond, hogy foglalják a helyet, hanem hogy morcos, undok zombisejtekké válnak, és „megmérgezik” a környezetüket.
A szamóca flavonoidjai megértetik velük, hogy ez így nincs rendjén. Azzal hogy lesöpri a színről a károsodott sejteket, nem okozhatnak több bajt, nem válhatnak karcinogénekké, nem „fertőzhetnek meg” másokat, hanem átadják helyüket az új, egészséges sejteknek, amelyek ismét optimálisan el tudják látni a feladataikat- olvasható a Magyar Mezőgazdaság cikkében.
Mint írják, a szamóca abban segít nekünk, hogy rendet tesz a sejtek között. A lehetséges bajkeverőket eltávolítja, hogy csak kifogástalan állapotban lévő, jól működő sejtek maradjanak a szolgálatunkban.
A szamóca frissen tartja az agyunkat
Antioxidánsai javítják a kognitív funkciókat azáltal, hogy segítenek megőrizni az idegsejtek épségét és stimulálni az egymás közötti kommunikációjukat. A szamócafogyasztás tehát javítja az agyműködést és lassítja a kognitív hanyatlást. Egy tanulmány szerint a rendszeres szamócafogyasztók körében akár 34%-kal csökkenhet az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. Ehhez többek között az is hozzájárul, hogy a szamóca képes enyhíteni a krónikus gyulladás mértékét, ami számos további krónikus probléma kiindulópontja, illetve súlyosbítója.
A szamóca íze, illetve hatóanyagtartalma az érés során fokozódik, szóval a legpirosabb tényleg a legfinomabb, és annak van a legmagasabb hatóanyagtartalma.
Fitonutrienseinek köszönhetően a szamóca számos egészségügyi előnnyel hozható összefüggésbe, mint például a vérnyomás csökkentése, a szív egészségének javítása, a kognitív funkciók segítése, valamint a bélrendszer egészségének javulása.
Mindez akár jó hír is lehetne a magyaroknak, hiszen itthon nagy hagyományai vannak a szamócatermesztésnek. Más kérdés, hogy éppen nem fénykorát éli az ágazat. 2014-ben még 10 ezer tonna szamóca termett Magyarországon, 2021-ben viszont például csak 6 ezer. Egyrészt bizonyos körülmények okán még az Afrikából importált szamóca is olcsóbb, mint a hazai, másrészt, mert keveset eszünk belőle: 2023-ban az egy főre eső átlagos szamócafogyasztás alig 70 dekát tett ki.
Címlapfotó: Nataliya Melnychuk / Unsplash