Exkluzív helyszíni beszámoló és videó a magyar csapat szerepléséről a Bocuse d’Oron

2024. március 21.

A Bocuse d’Or magyar versenyzőjét kollégánknak, Harmath Csabának sikerült elsőként mikrofonvégre kapnia.

Alkalmunk volt a helyszínen feltenni az első kérdéseket a Bocuse d’Or Europe 2024 versenyen Trondheimben parádésan szereplő, 6. helyezésével a világdöntőre is jegyet váltó magyar csapat tagjainak. Rögtön az eredményhirdetés után kérdeztük őket, persze csak a szokásos kérdésekre jutott egy percünk.

Ha a versenyzőkben volt is valami drukk még a felkészülési napon az egyik helyi szállodában, a verseny előtti pillanatokban ennek már nyomát sem lehetett rajtuk látni. Az egyetlen kellemetlen mozzanat az volt, amikor a konyhai zsűri elkobozta a be nem jelentett fermentált medvehagymatermést és a szerintük túl előkészített állapotban lévő karfiolt. De a tenni akarást ez sem zavarta meg. Kelemen Roland a start pillanatát késsel a kezében várta, hogy megkezdhesse a halfilé szeletelését.

pultnál fehér sapkás emberek állnak
Fotó: Harmath Csaba

A nap folyamán a boxban a munka a lelátóról nézve ugyan kissé kaotikusnak hatott, ám úgy a hústányér, mint a haltál másodpercre pontosan elkészült. A magyar csapat tálalt utolsóként a versenyben, így azonnal meg is kezdték a konyha átadását és a takarítást.

A díjkiosztó ceremóniánál a brit hústányér különdíja többeket meglepett. Az viszont már senkit sem, hogy a magyar csapat haltálja kapta a különdíjat. Általános vélemény volt, hogy gyönyörűre sikerült.

fehér sapkás emberek állnak egy pult körül
Fotó: Harmath Csaba

Természetesen egy Európa-bajnoki versenyben a cél legalább a pódiumra feljutni. Egy ilyen erős mezőnyben és itt, Norvégia közepén most csak az északi csapatoknak jutott a dobogó. Utána viszont nagyon szorosan követve a brit és a francia csapatot a magyar versenyzők a hatodik helyezést szerezték meg, ami újabb időszámítást indít el az életükben. Mostantól Lyonra kell visszaszámolniuk.

Az első mondatok a Bocuse d’Or magyar hősétől

fehér ruhás férfiak állnak egy oklevéllel
Fotó: Harmath Csaba

Roland, miután kiment az adrenalinlöket a véréből, ugyanolyan nagy mosollyal fotózkodott a szurkolókkal, mint a korábbi napokban. Kérdésünkre, hogyan telt el neki az elmúlt pár óra, csak annyit válaszolt, hogy szinte nem is érzékelte az időt. Inkább fókuszált a teendőire. Elmondta viszont, hogy “sikerült pár apró, ám annál hasznosabb trükköt ellesni a szomszéd csapattól, hogy ne kelljen minden esetben csakis a coach jelzéseire, karmesteri beintéseire várni, hogy mikor mi is a teendője”. A kérdésre, hogy Lyonig mik a tervei, a felkészülés részeként az angoltudása felfrissítését is megemlítette. „Nagy kihívás, de hát ezért indultam neki megannyiszor, nem? Most itt vagyunk a cél előtt, ezt is meg kell ugranunk!”

Ott leszünk Lyonban is, hogy szurkoljunk a Kelemen Roland-Fodor Noel párosnak 2025 januárjában. Ezt nem szabad kihagyni.

Szöveg: Harmath Csaba
Videó: Györkös Dávid
Címlapfotó: Harmath Csaba